Kremlinul vrea un „Tratat între Statele Unite și Federația Rusă privind garanțiile de securitate”
Cele două texte, denumite „Tratat între Statele Unite și Federația Rusă privind garanțiile de securitate” și „Acord privind măsurile de asigurare a securității Federației Ruse și a statelor membre” ale NATO, prevăd în special interzicerea oricărei extinderi ulterioare a Alianță și interzicerea bazelor militare americane în țările ex-sovietic.
„Este esențial ca garanțiile de securitate pentru Rusia să fie scrise și să aibă forță de lege”, a declarat Serghei Ryabkov, ministrul adjunct de externe, prezentând presei aceste documente care au fost înaintate în această săptămână unui înalt oficial din diplomația americană. Ryabkov a mai propus deschiderea negocierilor „de mâine, la propriu, sâmbătă, 18 decembrie” și a spus că Moscova le-a propus americanilor ca acestea să aibă loc la Geneva. Potrivit ministrului adjunct de externe al Federației Ruse, aceste propuneri ar putea restabili cooperarea ruso-occidentală, grav afectată de „absența totală a încrederii reciproce” și țide politica „agresivă” a NATO „în vecinătatea Rusiei”.Ryabkov a apreciat că este vorba de „relansarea relației de pe la zero”.
Ce vor rușii să obțină de la americani?
Printre alte obligații, aceste tratate ar interzice Statelor Unite să creeze baze militare în orice țară a fostei URSS care nu este membră NATO și să „folosească infrastructura lor pentru orice activitate militară sau să dezvolte cooperarea militară. bilaterală”. De asemenea, toți membrii Alianței Atlantice s-ar angaja să mai extindă NATO, în special în Ucraina, și să nu desfășoare nicio „activitate militară pe teritoriul Ucrainei și în alte țări ale Statelor Unite. Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrala „. Washingtonul, NATO și Uniunea Europeană acuză Moscova că a masat forțe militare impresionante la granițele Ucrainei și că pregătește o agresiune militară. Occidentul amenință Rusia cu sancțiuni fără precedent în cazul unei invazii, dar pare să excludă orice intervenție militară.
La rândul său, Kremlinul respinge aceste acuzații și spune, dimpotrivă, că Rusia este sub amenințare din partea NATO, care înarmează Kievul și crește dislocarea resurselor aeriene și maritime în regiunea Mării Negre, scrie Le Figaro.