Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin ar putea arunca Germania într-o „recesiune puternică”. Spaimele cancelarului Scholz
Articole online

Putin ar putea arunca Germania într-o „recesiune puternică”. Spaimele cancelarului Scholz

Germania

Cea mai mare economie a UE riscă o „recesiune bruscă” dacă UE interzice complet gazul rusesc sau dacă Putin închide robinetul, potrivit ultimelor știri economice care vin din Germania.

Scenariu de coșmar pentru Germania

Prognoza economică comună, publicată de ministerul german al economiei de două ori pe an, a dezvăluit miercuri că economia Germaniei va crește numai cu 2,7 la sută în acest an, comparativ cu o prognoză anterioară de 4,8 la sută.

Dacă UE interzice total importul de gaze rusești, Germania, cea mai mare economie a blocului, va crește, însă, numai cu 1,9%.
Scăderea uluitoare ar putea arunca țara într-o recesiune profundă, potrivit experților.

Stefan Kooths, director pentru cicluri de afaceri și creștere la Institutul Kiel pentru Economia Mondială a declarat: „Dacă s-ar întrerupe aprovizionarea cu gaze, economia germană ar trece într-o recesiune bruscă”.

Germania respinge în continuare o interdicție a Uniunii Europene asupra petrolului rusesc în acest moment și continuă să se opună plăților în ruble pentru energia importată din Rusia.
Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe aprovizionarea cu gaze, cu excepția cazului în care țările neprietenoase plătesc în ruble, ca represalii pentru sancțiunile occidentale mpuse băncilor, companiilor, oamenilor de afaceri și aliaților lui Putin ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

 

Între Scylla și Caribda

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat că firmele germane continuă să plătească pentru livrările de gaze rusești în euro.

Raportul Joint Economic Forecast urmează să susțină reticența guvernului german de a ceda cererilor altor state membre ale UE de reducere completă a importurilor de energie rusești către bloc.

Cea mai mare economie a Europei se bazează în mare măsură pe gazul rusesc, dar este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari din partea unora dintre parteneri .

Șeful asociației de utilități energetice BDEW a declarat miercuri că Germania trebuie să elaboreze un calendar pentru a pune capăt livrărilor de gaze rusești.

Marie-Luise Wolff a declarat într-un comunicat: „Trebuie să ne folosim acum toată energia pentru a ne pregăti în detaliu ieșirea din aprovizionarea cu gaze rusești și pentru a sprijini măsurile necesare cu un calendar ambițios”.

O treime din gazul folosit în Germania este destinat industriei sale orientate spre export, iar jumătate din locuințele Germaniei depind de gaz pentru încălzire.

„Toate companiile, dar și gospodăriile private, trebuie să știe la ce să se aștepte și ce robinet trebuie strâns”, a spus Marie-Luise Wolff , care este președintele companiei de utilități Entega, care se concentrează pe energie regenerabilă.

Șeful autorității germane de reglementare în domeniul energiei, Klaus Mueller, a declarat marți că rezervele de gaz ale țării vor dura cel puțin până la sfârșitul verii, dacă livrările rusești s-ar opri acum, scrie Daily Express.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola