Potrivit unei surse Interfax, citată de pravda.ru, partea rusă a oferit un „preț de piață corect” pentru gazul exportat și o reducere suplimentară de 25% . Reducerea a fost, însă, condiționată de angajamentul Republicii Moldova de a plăti în termen de trei ani datoria pentru aprovizionarea cu gaze din anii anteriori.
Această datorie este de 700 de milioane de dolari, dat fiind că Transnistria nu este luată în considerare.
Moldova nu are banii necesari
Delegația Republicii Moldova a insistat însă ca prețul gazului să fie jumătate din prețul pieței, argumentând că țara nu dispune de fondurile necesare.
Contractul anterior a fost valabil din 2008 până la 1 octombrie 2021. Acum există un acord temporar privind aprovizionarea cu gaze a Moldovei. Acesta e în vigoare de la 1 noiembrie, iar prețul ceste de 790 dolari pe mie de metri cubi . Acum există, însă, riscul ca de la 1 noiembrie să se oprească livrările de gaze rusești către Moldova.
S-a declarat starea de urgență în sectorul energetic
În Republica Moldova, oamenii se tem de ce va urma. De altfel, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie, autoritățile au introdus starea de urgență în sectorul energetic. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a anunțat disponibilitatea de a furniza gaze țării vecine., dar nu se știe în ce volum și pentru cât timp.
Moldova-Gaz, compania care are monopolul distribuției de gaz în Republica Moldova dă asigurări consumatorilor că actuala criză a gazelor va fi depășită și că în istoria țării au fost crize și mai mari.
„În pofida faptului că la ziua de astăzi sistemul de transport gaze naturale al Republicii Moldova funcționează la parametrii de presiune apropiate de cele critice, SA „Moldovagaz” continuă să asigure aprovizionarea cu gaze a tuturor consumatorilor din țară”, se arată în comunicatul postat pe pagina de Facebook a companiei.