Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței a 2 regiuni ucrainene, pregătind terenul pentru anexarea lor de către Rusia
Articole online

Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței a 2 regiuni ucrainene, pregătind terenul pentru anexarea lor de către Rusia

Putin

Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței a 2 regiuni ucrainene, pregătind terenul pentru anexarea lor de către Rusia

Decretele vin înainte de anunțul așteptat al lui Putin privind anexarea de către Rusia a celor două teritorii, alături de Donețk și Luhansk, potrivit Reuters.

Documentele declară unilateral cele două teritorii ca fiind independente de Ucraina, un pas necesar înainte ca acestea să poată fi transformate în parte a Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Rusia va organiza vineri după-amiază o ceremonie de semnare la Moscova pentru a declara regiunile din estul Ucrainei ca fiind parte a Rusiei.

Potrivit publicației, Peskov a spus că ceremonia va aborda „acordurile privind aderarea unor noi teritorii la Federația Rusă”.

Regiunile care urmează să fie anexate reprezintă aproximativ 15% din suprafața teritorială totală a Ucrainei

În cele patru regiuni ocupate de Rusia au avut loc recent referendumuri care contravin dreptului internațional. Scrutinul a fost organizat de separatiștii pro-ruși și a implicat soldați înarmați care au mers din casă în casă pentru a colecta voturi, amenințând familiile ucrainene cu violența dacă refuzau să participe.

Sondajele ilegale au semănat cu o tactică folosită de Rusia atunci când a anexat ilegal Crimeea în 2014. La acea vreme, oficialii electorali din regiune au anunțat un vot covârșitor în favoarea unificării cu Rusia, pe care Moscova l-a folosit apoi pentru a-și justifica anexarea.

Potrivit Associated Press, trupele rusești controlează în prezent cea mai mare parte a regiunii Luhansk și aproximativ două treimi din regiunea Donețk. Referendumurile ar putea face parte, de asemenea, din planul Rusiei de a forța Ucraina să accepte anexarea acestor regiuni și de a reține o contraofensivă ucraineană în Kherson.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a denunțat acțiunile Rusiei.

„Orice anexare a teritoriului unui stat de către un alt stat care rezultă din amenințarea sau folosirea forței reprezintă o încălcare a principiilor Cartei ONU și a dreptului internațional”, a declarat joi Guterres.

„Federația Rusă, în calitate de unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, are o responsabilitate specială în ceea ce privește respectarea Cartei. Orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia din Ucraina nu ar avea nicio valoare juridică și merită să fie condamnată”, a adăugat el.

Registration

Aici iti poti reseta parola