Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin a făcut o vizită-surpriză în Mariupol, orașul ocupat de ruși în mai 2022
Articole online

Putin a făcut o vizită-surpriză în Mariupol, orașul ocupat de ruși în mai 2022

Mariupol

Potrivit unei declarații de presă a Kremlinului, Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol în cadrul unei vizite-surpriză pe teritoriul ocupat de ruși în Ucraina.

Putin a făcut o vizită-surpriză în Mariupol, orașul ocupat de ruși în mai 2022

Kremlinul a transmis că Putin a sosit la bordul unui elicopter, după care s-a deplasat cu mașina prin oraș, inspectând lucrările de reconstrucție din mai multe cartiere. Kremlinul a mai anunțat că Putin a discutat cu o serie de localnici, dar nu a indicat și ora exactă a evenimentului.

Aceasta a fost cea de-a doua deplasare a lui Putin pe teritoriile recent anexate după ce, sâmbătă, el a vizitat Crimeea pentru a marca împlinirea a nouă ani de când Rusia și-a anexat această peninsulă de la Marea Neagră.

Vizita survine la mai puțin de două zile după ce, vineri, Curtea Penală Internațională (CPI – ICC) a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin și al Mariei Lvova-Belova, o funcționară a biroului său pentru drepturile copiilor, din cauza presupusei lor implicări în deportarea ilegală și transportul copiilor ucraineni din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia.

Mariupol, un oraș-port din Regiunea Donețk de la Marea de Azov, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene în fața atacurilor rusești din ultimele săptămâni ale anului trecut, când au fost bombardate o maternitate și o serie de coridoare umanitare și când blocurile de apartamente au fost bombardate zilnic cu obuze. Toate astea se întâmplau în timp ce apărătorii orașului opuneau rezistență la oțelăria Azovstal.

Orașul, care anterior avea peste 430.000 de locuitori, se află sub controlul direct al rușilor începând din mai 2022

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Mariupol sâmbătă seara, dar și în noaptea dintre sâmbătă spre duminică, a anunțat Kremlinul, potrivit agenției de presă „Tass”.

„Totul va fi bine” și „trebuie să ne cunoaștem mai bine”, le-a spus președintele rus Vladimir Putin locuitorilor orașului-port Mariupol din sudul Ucrainei, care au fost surprinși să-l vadă în vizită.

Însoțit de vicepremierul Marat Kusnulin, Putin a vorbit despre planurile de reconstrucție a orașului, care a fost distrus în urmă cu un an. Kremlinul a raportat că Putin a vizitat, de asemenea, „Filarmonica din Mariupol restaurată”, unde Rusia a organizat procese ale prizonierilor de război ucraineni.

„Speram că problema Donbasului să poată fi rezolvată pașnic, dar pur și simplu eram induși în eroare și Ucraina se pregătea de ostilități”, a declarat președintele rus Valdimir Putin, citat de „RIA Novosti”.

Registration

Aici iti poti reseta parola