Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a criticat decizia de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la UE
Articole online

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a criticat decizia de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la UE

peskov

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a criticat decizia de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la UE

Ucraina și Republica Moldova au primit amândouă statutul de candidate la UE, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Ziua de astăzi marchează un pas crucial în drumul vostru spre UE”, a declarat dl Michel, calificând decizia Consiliului European drept un „moment istoric”.

Ucraina și-a depus candidatura la câteva zile după invazia rusă din februarie, iar procesul s-a desfășurat cu o viteză record.
Președintele Comisiei Europene a declarat că procesul de aderare va fi „bazat pe merit” și „ca la carte” și că negocierile oficiale nu vor începe până când nu vor fi realizate reformele condiționate. Printre acestea se numără consolidarea statului de drept și combaterea corupției. Comisia urmează să facă bilanțul la sfârșitul anului 2022.

Kremlinul spune că decizia şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE este o „afacere internă a Europei”.

Dmitri Peskov a declarat că este „important” pentru Moscova ca „toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (…) în relaţiile acestor ţări cu Rusia”.

Peskov a mai spus că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a criticat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înşişi”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola