Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Marile proteste din România și schimbarea istoriei democrației postdecembriste
Articole online

Marile proteste din România și schimbarea istoriei democrației postdecembriste

proteste, România

Ziua de 12 ianuarie în istorie: ziua protestelor. La 12 ianuarie au fost înregistrate mai multe proteste în ultimii 35 de ani în România.

Proteste în ziua de 12 ianuarie

Ziua de 12 ianuarie 1990 a înregistrat primul protest din istoria democrației postdecembriste. Lucrurile păruseră că se așezaseră. Puterea instalată pe 22 decembrie 1989 își adjudecase serviciile eșaloanelor II și III ale defunctului PCR.

Armata, Miliția, redenumită Poliția erau de acum în slujba noii puteri. Începuseră deja să apară partidele politice. Se pregătea o comemorare a victimelor din decembrie 1989.

Societatea civilă, adică dizidenții care s-au simțit neîndreptățiți de noile jocuri au ieșit să protesteze. Ei au decis să vină la comemorarea victimelor și să ceară socoteală Armatei fiindcă în București, ca și în Timișoara, era indiscutabil că Armata și Miliția trăseseră și căutaseră să dea vina pe Securitatea care fusese absorbită în Armată, după cum arată EVZ

În aceeași zi, s-a cerut reintroducerea pedepsei capitale în România. Dumitru Mazilu, profesor și diplomat în perioada comunistă a încercat fără succes să obțină demiterea lui Ion Iliescu din fruntea CFSN. Puciul intern nu a avut succes.

proteste

A rămas memorabilă întrebarea lui Dumitru Mazilu: „Îl vreți pe Iliescu, jos?”

Ziua de 12 ianuarie va mai avea un semn al protestelor. După 9 ani de la momentul 1990, minerii din Valea Jiului somau Guvernul și Președinția României să vină în Valea Jiului.

Minerii cereau să se oprească închiderea minelor și să se facă negocieri. Minerii au anunțat cî urmau să vină la București dacă nu li se făcea dreptate.

6000 de mineri au plecat din Petroșani și au ajuns la Livezeni, parcurgând 10 km. Era ceea ce se va numi „a cincea mineriadă”.

Protestele anti-Băsescu  – 12 ianuarie 2012

În ziua de 12 ianuarie 2012, pe fondul austerității erei Băsescu, în România au început protestele. În București, protestele au fost marcate de ciocniri între forțele de ordine și protestatari.

Au fost sparte  vitrine de magazine, asupra Jandarmilor s-a aruncat cu pietre, cărămizi și bucăți din trotuarele străzilor Capitalei. Era an electoral și în cele din urmă, se va ajunge la căderea Guvernului Boc.

A urmat încercarea de suspendare a președintelui Băsescu, respinsă prin referendum. Anul 2012 va marca victoria USL în alegeri în toamna acelui an.

Registration

Aici iti poti reseta parola