Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Procesul vrăjitoarelor din Salem – un caz de isterie medievală târzie 
Articole online

Procesul vrăjitoarelor din Salem – un caz de isterie medievală târzie 

Salem

Procesul vrăjitoarelor din Salem – un caz de isterie medievală târzie 

Procesele au avut ca rezultat executarea a 20 de persoane, majoritatea femei, și întemnițarea altora. Procesele vrăjitoarelor din Salem au devenit unul dintre cele mai cumplite evenimente din istoria Americii și au făcut obiectul a numeroase cărți, piese de teatru și filme. Rădăcinile proceselor de vrăjitoare din Salem pot fi urmărite într-un mic sat  din Massachusetts, în 1691.

Puritanii erau un grup religios care părăsise Anglia pentru a scăpa de persecuția religioasă și pentru a întemeia o comunitate în care să se poată închina după bunul plac. Cu toate acestea, puritanii erau o sectă profund religios și superstițioasă și credeau în diavol și slujitorii lui.

Procesele vrăjitoarelor din Salem au început în februarie 1692, când un grup de fete tinere din satul Salem au pretins că sunt posedate de diavol. Fetele au început să aibă crize și convulsii și au acuzat mai multe femei locale că practică vrăjitoria și le provoacă suferințe.

Autoritățile au luat în serios pretențiile fetelor și au început o anchetă oficială în acest caz

În următoarele câteva luni, vânătoarea de vrăjitoare din Salem a escaladat, tot mai mulți oameni fiind acuzați că practică vrăjitoria. Acuzații au fost adesea supuși la forme crude și inumane de tortură. Mulți dintre acuzați erau membri respectați ai comunității, inclusiv medici. În ciuda lipsei de probe concrete, acuzații au fost adesea condamnați pe baza unor probe neconcludente. Procesele s-au desfășurat într-o atmosferă de frică și isterie, mulți oameni temându-se să vorbească împotriva vânătorii de vrăjitoare de teamă să nu fie acuzați ei înșiși.

Procesele vrăjitoarelor din Salem s-au încheiat în mai 1693, când guvernatorul Massachusetts a  dat o amnistie generală pentru cei care fuseseră acuzați de vrăjitorie. În anii care au urmat, mulți dintre cei care fuseseră condamnați au primit compensații, iar unii dintre acuzatori și-au retractat ulterior mărturia, admițând că au făcut acuzații false.

Procesele vrăjitoarelor din Salem au fost subiectul multor discuții și dezbateri de-a lungul secolelor. Unii istorici au sugerat că procesele au fost rezultatul isteriei în masă și al superstiției, în timp ce alții au susținut că au fost rezultatul tensiunilor politice, sociale și economice. Oricare ar fi cauza, procesele vrăjitoarelor din Salem rămân un capitol tragic din istoria americană. 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola