Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Probleme mari în UE. Sancțiunile impuse Rusiei declanșează uraganul
Articole online

Probleme mari în UE. Sancțiunile impuse Rusiei declanșează uraganul

Prețul gazelor crește și mai mult

Ieri, la Amsterdam, contractele futures pe gaze au atins un preț record de 199,99 euro/ megawatt oră, o valoare îngrijorătoare. ÎDin fericire, însă, spre sfârșitul zilei, prețurile au înregistrat o scădere de 10,8% până la 147,5 euro. Această scădere se datorează unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie conform căruia Uniunea Europeană poate să-și reducă dependența de importurile de gaze rusești cu 50% (80 de miliarde de metri cubi) în doar un an.

Motivele de îngrijorare rămân. În ciuda faptului că aprovizionarea cu gaz rusesc continuă în Italia la Tarvisio (82 de milioane de metri cubi din 300 de necesar zilnic), în Germania a existat o oprire. Gazoductul Yamal-Europe, care traversează Polonia și ajunge în Germania, a fost blocat în esență, situație care a creat destul de multe temeri la Berlin. Stocurile de gaze ale UE, în acest moment, sunt la valori liniştitoare: media este de 28,64%. Italia se află în top cu 37,51%.

 

Benzina sare de 2 euro

Materiile prime înregistrează totuși creșteri de preț, astfel încât să paralizeze consumul și producția industrială. În ceea ce privește țițeiul, Brentul norvegian și WTI american se situează peste 110 de dolari pe baril. O situație care a făcut ca benzina fără plumb să treacă peste 2 euro (cu vârfuri de 2.111 euro pe litru). Motorina este acum aproape să atingă pragul de 2 euro (1.974 de euro pe servit). Decizia OPEC+ de a nu modifica creșterile așteptate de producție a readus prețurile la cele mai ridicat nivel din 2012 încoace.
„Ceea ce se întâmplă acum poate doar amplifica problemele critice care păreau deja scăpate de sub control”. Diego Andreis, vicepreședintele Federmeccanica este îngrijorat. Sondajul realizat de asociația Confindustria a firmelor din industria metalurgică pentru trimestrul IV 2021, a raportat că aproape toate companiile au înregistrat noi creșteri ale prețurilor materiilor prime, iar procentul celor care au declarat dificultăți de aprovizionare a crescut. Aceste dinamici au repercusiuni asupra prețurilor de producător la produse industriale, în condițiile în care în 2021 creșterea medie pentru sectorul metalurgic a fost de aproape 8 la sută. Creșterile de costuri au un impact negativ asupra competitivității multor companii și care reduc foarte mult marjele de profit.

Ne paște o foamete?

Mai este problema materiilor prime alimentare. Războiul se desfășoară într-un context în care recoltele slabe canadiene au sporit utilizarea grâului ucrainean și rusesc care, în acest moment, este mai greu de găsit în condițiile în care portul Odessa este atacat. Grâul dur a trecut de la 280 la 522 de euro pe tonă în scurt timp, iar grâul obișnuit de la 186 la 307 de euro pe tonă. Prețul pâinii și al pastelor este, de asemenea, setat să crească din nou și nu doar pentru energie, scrie ziarul italian Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola