Prințul Roșu a închis ochii pe 2 iunie

 

Străbunul său cu același nume a fost mazilit de pe tronul Moldovei pentru că era considerat de otomani omul rușilor.

Scarlat Callimachi a fost dus la Constantinopol, unde a scăpat de execuție pentru că a fost lovit de o criză de nebunie, fiind apoi numit domn în Țara Românească în 1821.

Cel căruia în perioada interbelică i se spunea Prințul Roșu, tot un Scarlat Callimachi, născut pe 20 septembrie 1896   descendent al unei familii din care au provenit, în secolul al XVIII-lea, patru dintre domnii Moldovei (Grigore, Ioan, Alexandru și Scarlat Callimachi), a fost poet avangardist, istoric și om politic. A închis ochii pe 2 iunie 1975.

La Oituz

În 1917 a participat, ca ofițer de cavalerie, la luptele de la Oituz. După război s-a înscris în Partidul Național Țărănesc Democrat, a fost director al revistei de literatură avangardistă „Punct” (1925-1926) și a fondat trupa de teatru modern „Insula”.

Atras de ideologia de stânga, după ce a asistat la un discurs ținut de Lenin în Finlanda, în 1933 s-a înscris în Partidul Comunist, a condus, la Botoșani, mai multe ziare de orientare antifascistă și a fost membru al mai multor organizații comuniste, aflăm de pe galeriaportretelor.ro. Deoarece a susținut greva muncitorilor de la Atelierele CFR Grivița Roșie din 1933, publicând un pamflet acuzator la adresa autorităților (Căderea Babilonului), a fost condamnat la un an de închisoare și plata unei amenzi de 10.000 de lei, dar, făcând apel, a fost achitat.

Mai mult, muncitorii feroviari au fost apăraţi în instanţă de avocaţi aduşi de la Paris, plătiţi cu bani grei, care au reuşit să-i salveze pe mulţi de la detenţie. Cel care i-a angajat pe avocaţii francezi a fost, culmea, un boier – Scarlat Callimachi.

În lagăre

Din cauza participării la congrese anti-fasciste internaționale și a relațiilor cu comuniști francezi și sovietici, în 1940 a fost internat în lagărul de la Miercurea Ciuc, dar a fost eliberat datorită intervenției lui Alexandru Ghica, un văr de-al său, director al Siguranței Statului.

A mai fost închis în 1941 în lagărele de la Caracal și Tg. Jiu.

Parteneri