Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prințesa care a sfidat naziștii salvând evreii din lagărele de concentrare
Articole online

Prințesa care a sfidat naziștii salvând evreii din lagărele de concentrare

O viață de prizonier

Acesta a fost și cazul lui Sofka Skipwith, descendent direct al Ecaterinei cea Mare, a fost o prințesă rusă, care după ce a fost închisă de naziști într-un lagăr de concentrare din Franța, a luptat pentru salvarea evreilor din întreaga lume.

La vârsta de șapte ani, Sofka a aflat de la un servitor că țăranii din Rusia nu aveau ce să mănânce. Simțindu-se rușinată de modul în care familia ei a ales să se distanțeze de cei săraci și nevoiași, a vrut să facă ceva pentru a-i ajuta. Astfel, a început să le ofere cea mai bună mâncare servitorilor ei, care o ajutau să ajungă la copiii săraci.

Când Sofka avea doar zece ani, Vladimir Lenin a reușit să-l facă pe țarul Nicolae al II-lea să abdice. Datorită bunicii sale, Sofka a reușit să fugă în Anglia, unde a urmat Colegiul Queens din Londra, urmând să lucreze ca secretară. Aflând că mama ei încă este în viață, Sofka a plecat la Paris în momentul în care naziștii ocupau orașul.

Prinsă în capcană, fără a avea mijloace de evadare, s-a trezit într-un lagăr de concentrare nazist. În ciuda circumstanțelor, Sofka a refuzat să-și piardă speranța și a început să lucreze pentru îmbunătățirea condițiilor deținuților, organizând activitățile culturale și pledând pentru drepturile deținuților.

Cel mai important lucru este că a ajutat prizonierii să scape. Chiar dacă Sofka a avut mai multe ocazii de a se elibera, a ales să-i ajute pe colegii ei. În tot acest timp, ea a rămas în contact cu liderii rezistenței franceze și i-a ținut la curent cu operațiunile desfășurate în interiorul lagărului.

Salvatoarea evreilor

În 1943, Sofka a rămas îngrozită când a văzut 250 de evrei care erau transportați în lagăr. Sofka i-a vizitat pe evrei și a ascultat cum au îndurat tratamentul crud la care erau supuși de către naziști. Când a aflat că urmează să fie trimiși la Auschwitz, a notat numele celor 250 de evrei pe foaia din interiorul țigărilor și le-a trimis la Geneva. După câteva săptămâni, Sofka încă nu primise niciun răspuns. În scurt timp, evreii urmau să fie luați și trimiși spre Auschwitz.

Patruzeci și doi de ani mai târziu, Sofka avea să afle că membrii rezistenței franceze au contactat autoritățile germane privind lista de nume pe care aceasta o trimisese, urmând să negocieze în schimbul a cincizeci de prizonieri de război germani pentru cincizeci de evrei.

Sofka a murit în 1994, la vârsta de optzeci și șapte de ani. După moartea sa, Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului a onorat-o ca fiind un erou al luptei împotriva Holocaustului. În ciuda faptului că s-a născut prințesă, ea a trăit toată viața ca o persoană obișnuită.

Registration

Aici iti poti reseta parola