Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Primul spion american din Războiul de Independență. Misiunea din spatele liniilor britanice înainte de o bătălie decisivă
Articole online

Primul spion american din Războiul de Independență. Misiunea din spatele liniilor britanice înainte de o bătălie decisivă

Nathan Hale

10 septembrie 1776: Nathan Hale se oferă voluntar să spioneze în spatele liniilor britanice

Deghizat ca un învățător olandez, Hale, care a studiat la Universitatea Yale, s-a strecurat în spatele liniilor britanice din Long Island și apoi a reușit să adune cu succes informații despre mișcările trupelor britanice pentru următoarele câteva săptămâni.

În timp ce Hale se afla în spatele liniilor inamice, britanicii au invadat insula Manhattan; aceștia au preluat controlul orașului la 15 septembrie 1776. Când orașul a fost incendiat la 20 septembrie 1776, soldații britanici au fost puși în alertă pentru a găsi simpatizanți ai cauzei patrioților. În seara următoare, la 21 septembrie 1776, Hale a fost capturat în timp ce naviga pe Long Island Sound, încercând să treacă înapoi în teritoriul controlat de americani.

Hale a fost interogat de către generalul britanic William Howe și, când s-a descoperit că avea asupra sa documente incriminatoare, generalul Howe a ordonat execuția sa pentru spionaj, care a fost stabilită pentru dimineața următoare. După ce a fost condus la spânzurătoare, legenda spune că Hale a fost întrebat dacă are vreun ultim cuvânt și că a răspuns cu aceste cuvinte devenite celebre:

„Regret doar că nu am decât o singură viață de pierdut pentru țara mea”.

Nu există nicio înregistrare istorică care să dovedească faptul că Hale a făcut într-adevăr această declarație, dar, dacă a făcut-o, este posibil să se fi inspirat din aceste versuri din piesa Cato din 1713 a autorului englez Joseph Addison: „Ce păcat este/Că putem muri doar o singură dată pentru a ne servi țara”.

Spionul patriot Nathan Hale a fost spânzurat de britanici în dimineața zilei de 22 septembrie 1776. Avea doar 21 de ani.

Deși ulterior au apărut zvonuri conform cărora capturarea lui Hale ar fi fost rezultatul unei trădări din partea vărului său primar și loialist britanic Samuel Hale, circumstanțele exacte care au dus la arestarea lui Hale nu au fost niciodată descoperite.

Registration

Aici iti poti reseta parola