Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Reprezentantul american la conferințele de la Yalta și Potsdam, acuzat de spionaj în timpul audierilor din Camera Reprezentanților
Articole online

Reprezentantul american la conferințele de la Yalta și Potsdam, acuzat de spionaj în timpul audierilor din Camera Reprezentanților

alger hiss

3 august 1948: Chambers îl acuză pe Hiss că este spion comunist

Chambers era o figură puțin cunoscută înainte de apariția sa din 1948 în fața HUAC. El a fost un fost membru declarat al Partidului Comunist. Chambers a recunoscut, de asemenea, că a servit ca spion pentru Uniunea Sovietică. A părăsit Partidul Comunist în 1938 și și-a oferit serviciile FBI-ului ca informator cu privire la activitățile comuniste din Statele Unite. Până în 1948, a lucrat ca redactor la revista Time.

La acea vreme, HUAC era implicat într-o serie de audieri care investigau operațiunile comuniste din Statele Unite. Chambers a fost chemat ca martor și a apărut în fața comisiei la 3 august 1948. El a aruncat o bombă în timpul mărturiei sale. Chambers l-a acuzat pe fostul oficial al Departamentului de Stat Alger Hiss că a fost comunist și spion în anii 1930. Hiss era unul dintre cei mai respectați oameni din Washington. El fusese puternic implicat în diplomația americană din timpul războiului și participase la conferințele de la Yalta și Potsdam în calitate de reprezentant american. În 1948, a fost președinte al Fundației Carnegie pentru Pace Internațională.

Hiss a negat cu furie acuzațiile și a declarat că nici măcar nu-l cunoștea pe Whittaker Chambers. Ulterior a recunoscut că îl cunoștea pe Chambers, dar la acea vreme folosea un alt nume – George Crosley. În săptămânile care au urmat apariției lui Chambers în fața HUAC, cei doi bărbați au făcut schimb de acuzații și contraacuzații, iar poveștile lor respective au devenit din ce în ce mai confuze.

„Documentele dovleacului”

În cele din urmă, după ce Chambers a declarat în mod public că Hiss fusese comunist „și poate fi unul și acum”, Hiss a intentat un proces de calomnie. În timpul acestui proces, Chambers a prezentat copii microfilmate ale unor documente clasificate ale Departamentului de Stat din anii 1930, pe care le ascunsese în dovleci scobiți la ferma sa. „Documentele dovleacului” au fost folosite ca probe pentru a susține afirmația sa că Hiss i le transmisese pentru a le livra sovieticilor.

Pe baza acestor dovezi, Hiss a fost pus sub acuzare pentru sperjur pentru că a mințit HUAC și un mare juriu federal cu privire la apartenența sa la Partidul Comunist.

Termenul de prescripție a expirat pentru alte acuzații legate de presupusele sale activități din anii 1930. După ce primul proces s-a încheiat cu un juriu care nu s-a pronunțat, Hiss a fost condamnat în ianuarie 1950 și a executat 44 de luni de închisoare. Hiss și-a susținut întotdeauna nevinovăția totală.

La rândul său, Chambers a rămas la fel de inflexibil în acuzațiile sale la adresa lui Hiss.

Registration

Aici iti poti reseta parola