Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Primul meci de hochei pe gheață în sală din istorie. Cum s-a inventat pucul?
Articole online

Primul meci de hochei pe gheață în sală din istorie. Cum s-a inventat pucul?

După mai multe săptămâni de antrenament pe patinoarul Victoria împreună cu prietenii săi, James Creighton, un locuitor din Montreal, a anunțat în ediția din 3 martie a Montreal Gazette că „o partidă de hochei se va juca în Victoria Skating Rink în această seară între două echipe de câte nouă jucători”.

Înainte de a se muta în sală, hocheiul pe gheață a fost un joc exterior ocazional, fără dimensiuni fixe ale terenului și fără reguli privind numărul jucătorilor dintr-o echipă.

Patinoarul Victoria fiind de dimensiuni mici, Creighton a limitat numărul de membri ai unei echipe la nouă, explică History.

Hocheiul, jucat în mod tradițional pe iarbă, cu un baston și o minge, își are originile în Grecia Antică, în Egipt și în Persia.

În această formă, jocul s-a răspândit către nord, în Europa, și apoi spre vest, în America, și rămâne încă popular mai ales în Asia, unde este numit hochei pe iarbă.

Băștinașii nord-americani practicau însă jocuri cu o bâtă și o minge cu mult timp înainte ca francezii și englezii să traverseze Atlanticul.

Triburile Cherokee, Ojibwe, Mohawk sau irochezii din Quebec aveau diverse nume pentru ceea ce francezii numesc „lacrosse”.

Între timp, patinajul pe oase de animale ascuțite a apărut în Europa în secolele XVII-XVIII. Jocurile pe gheață includeau o versiune olandeză a golfului și a hurlingului pe gheață, un joc irlandez cu baston și minge.

Hocheiul pe gheață a fost considerat inițial prea periculos, dat fiind că mingea era dificil de controlat pe gheață.

Pentru jocul de la Montreal, din 1875, mingea a fost înlocuită cu un disc de lemn, cunoscut acum cu numele de puc. Era mult mai puțin probabil ca discul de lemn să zboare de pe gheață, și era mai puțin periculos deopotrivă pentru jucători cât și pentru spectatori.

Tot Creighton a stabilit și o regulă de ofsaid, prin care nici un atacant nu avea voie să o ia înaintea celui în posesia căruia se afla pucul.

Montreal Gazette a scris a doua zi că primul meci de hochei pe gheață în sală din istorie a atras 40 de spectatori.

Imediat, hocheiul pe gheață a luat o amploare fulminantă la Montreal, iar în 1877 Creighton a publicat regulile jocului, cunoscute sub numele de „Regulamentul de la Montreal”.

Hocheiul pe gheață a devenit în scurt timp sport național în Canada.

În imagine, un meci de hochei pe gheață în același patinoar Victoria, disputat în 1893.

Registration

Aici iti poti reseta parola