Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prima persoană care zboară cu o viteză mai mare decât cea a sunetului
Articole online

Prima persoană care zboară cu o viteză mai mare decât cea a sunetului

"Chuck" Yeager

14 octombrie 1947: Chuck Yeager sparge bariera sunetului

Yeager, născut în Myra, Virginia de Vest, în 1923, a fost un pilot de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a zburat în 64 de misiuni deasupra Europei. A doborât 13 avioane germane și a fost el însuși doborât deasupra Franței, dar a scăpat de capturare cu ajutorul rezistenței franceze. După război, s-a numărat printre mai mulți voluntari aleși pentru a testa zborul experimental al avionului rachetă X-1, construit de Bell Aircraft Company pentru a explora posibilitatea zborului supersonic.

Timp de ani de zile, mulți aviatori au crezut că omul nu este menit să zboare mai repede decât viteza sunetului, teoretizând faptul că o creștere a rezistenței transsonice ar sfâșia orice avion. Toate acestea s-au schimbat la 14 octombrie 1947, când Yeager a zburat cu X-1 deasupra lacului Rogers Dry Lake din sudul Californiei. X-1 a fost ridicat la o altitudine de peste 12.000 de metri de un avion B-29 și apoi eliberat prin compartimentul de bombe, urcând până la 20.000 de metri și depășind 662 de mile pe oră (bariera sunetului la acea altitudine). Avionul-rachetă, poreclit „Glamorous Glennis” (după numele soției lui Yeager), a fost proiectat cu aripi subțiri, fără înclinații, și cu un fuselaj aerodinamic, modelat după un glonț de calibrul 50.

Din cauza caracterului secret al proiectului, realizarea lui Bell și Yeager nu a fost anunțată decât în iunie 1948. Yeager a continuat să activeze ca pilot de încercare, iar în 1953 a zburat cu 1.650 de mile pe oră într-un avion-rachetă X-1A. S-a retras din Forțele Aeriene ale SUA în 1975, cu gradul de general de brigadă. Yeager a murit la 7 decembrie 2020, la vârsta de 97 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola