Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prima întâlnire dintre președintele Franklin D. Roosevelt și prim-ministrul Winston Churchill. Obiectivele de război și o hartă a Cartei Atlanticului
Articole online

Prima întâlnire dintre președintele Franklin D. Roosevelt și prim-ministrul Winston Churchill. Obiectivele de război și o hartă a Cartei Atlanticului

winston churchill

Prima întâlnire dintre președintele Franklin D. Roosevelt și prim-ministrul Winston Churchill. Obiectivele de război și o hartă a Cartei Atlanticului

Atunci când Roosevelt și Churchill s-au întâlnit pentru prima dată în calitate de lideri ai națiunilor lor respective, printre principalele puncte de pe ordinea de zi se număra ajutorul acordat URSS „la scară gigantică”, deoarece aceasta era disperată în războiul împotriva invadatorilor germani. De asemenea, a fost redactată o declarație, pe care Roosevelt a ales să o emită sub numele său, prin care se arăta clar Japoniei că orice nouă agresiune va „produce o situație în care guvernul Statelor Unite va fi obligat să ia contramăsuri”, chiar dacă aceasta ar însemna „război între Statele Unite și Japonia”.

De asemenea, președintele și premierul au convenit să compună și să facă public un document în care Statele Unite și Marea Britanie își declarau intenția de „a asigura viața, libertatea, independența și libertatea religioasă și de a păstra drepturile omului și justiția”. De asemenea, au promis să depună eforturi pentru o lume postbelică lipsită de „măriri, teritoriale sau de altă natură”, adresându-se acelor națiuni aflate în prezent sub dominație germană, italiană sau japoneză, oferind speranța că le va fi redată integritatea granițelor lor suverane. Acest document va fi numit Carta Atlanticului și, atunci când va fi ratificat în cele din urmă de 26 de națiuni în ianuarie 1942, va cuprinde principiile fondatoare ale Organizației Națiunilor Unite.

Imediat după atacul japonez asupra Pearl Harbor, președintele Roosevelt și premierul Churchill au declarat război Japoniei. Totuși, în mod crucial, Roosevelt s-a abținut să declare război și Germaniei, în ciuda provocării unui atac al submarinelor asupra navei USS Kearny la mijlocul lunii octombrie 1941. Acesta s-a soldat cu 11 morți și 22 de răniți.

Churchill a sperat inițial că președintele Roosevelt va declara război Germaniei și Italiei în august 1941, când cei doi s-au întâlnit la Placentia Bay pentru a discuta situația din Europa. Aceștia au emis Carta Atlanticului, care stabilea o serie de obiective generale americane și britanice pentru lumea postbelică.

Până la sfârșitul anului, Churchill știa că în Orientul Îndepărtat se pregătea un război, datorită serviciilor secrete britanice, care monitorizau mișcările flotei și trupelor japoneze. Ceea ce nu știa era dacă acestea vor ataca doar interesele britanice și olandeze. Embargoul american asupra petrolului impus Japoniei pentru incursiunile sale în Indochina indica faptul că japonezii ar putea ataca, de asemenea, America.

În timp ce Churchill era ușurat că Marea Britanie nu va lupta singură în Orientul Îndepărtat, aceasta nu va beneficia de intervenția americană în Mediterana și în Europa. Cu toate acestea, Hitler i-a făcut apoi lui Churchill o favoare remarcabilă pe 11 decembrie, declarând război Americii. El era sătul că America își încălca propria politică de neutralitate, favorizând inamicii Germaniei cu sprijin financiar, arme și facilități de antrenament.

A fost faimoasa vizită de Crăciun din 1941 a lui Churchill planificată înainte de atacul de la Pearl Harbor sau a fost pusă la cale în grabă ca reacție la acesta? Care au fost obiectivele lui Churchill pentru această întâlnire?

În urma atacului de la Pearl Harbor, Roosevelt avea lucruri mai bune de făcut decât să-l găzduiască pe Churchill, dar știa că o altă întâlnire față în față era importantă. Fără îndoială, vizita de urgență a lui Churchill a ajutat la energizarea și concentrarea lui Roosevelt și a șefilor de stat major americani. Era vital ca cei doi lideri politici să găsească o cauză comună cu privire la modul de a câștiga războiul.

Churchill, având în vedere că japonezii făceau ravagii în Pacific, era nerăbdător ca America să se țină de strategia sa declarată „Europa mai întâi”. Era îngrijorat, pe bună dreptate, de faptul că America ar putea prioritiza campania din Pacific și ar putea reduce sau întrerupe ajutorul militar. Roosevelt l-a asigurat că va rămâne la strategia „Europa mai întâi”, deși, sub presiunea lui Churchill, aceasta se va transforma în curând într-o strategie „Mediterana mai întâi”. S-a convenit că înfrângerea lui Hitler și a lui Mussolini va fi prioritatea absolută.

Obiectivele strategice majore au fost discutate și decise, dar a existat, de asemenea, multă interacțiune socială și personală între cei doi șefi de stat. Descrieți timpul petrecut împreună de Churchill și Roosevelt în timpul Crăciunului.

Churchill și șefii de stat major britanici au petrecut trei săptămâni cu Roosevelt și șefii de stat major americani, timp în care a existat un amestec de muncă grea și evenimente sociale. Este important faptul că Churchill și Roosevelt au prezentat un front unit în fața presei americane. Când Churchill a fost întrebat de un reporter cât timp va dura câștigarea războiului, el a răspuns: „Dacă ne descurcăm bine, va dura doar jumătate din timp decât dacă ne descurcăm prost”.

Registration

Aici iti poti reseta parola