Interesant este că ea a fost realizată cu ajutorul unei rachete V-2 care a fost creată în timpul Germaniei naziste, scrie history.info.
Cel de-al Treilea Reich iniţiase un program de producere a rachetelor condus de faimosul cercetător Wernher von Braun (care ulterior a devenit directorul Agenţiei Spaţiale Americane – NASA).
Operaţiunile Paperclip (americană) şi Osoaviahim (sovietică) au vizat extragerea oamenilor de ştiinţă şi a tehnicii de vârf din ruinele Germaniei.
Se estimează că, astfel, circa 1.500 de persoane cu calificare şi cunoştinţe tehnice înalte au fost aduse şi angajate în Statele Unite.
Avansul real al Germaniei naziste în tehnologia rachetelor a determinat definirea ca înalt prioritare a personalului, utilajelor şi instalaţiilor de profil.
Astfel ajung în America peste 100 de specialişti, între care celebrul Wernher von Braun, considerat de NASA „părinte al ştiinţei rachetelor” şi Kurt Debus – devenit, începând din 1962, primul director al Centrului Spaţial Kennedy al NASA.
Racheta V-2 care a făcut fotografiile a fost lansată de americani, care au capturat un mare număr de astfel de rachte şi echipamente de la al Treilea Reich.
Rachetele V-2 au fost luate şi duse din Europa în Statele Unite, majoritatea în statul New Mexico, locul în care a fost testată prima bombă nucleară din proiectul Manhattan.
Proiectul a avut succes în dezvoltarea și detonarea a trei arme nucleare în 1945: o detonare de test a unei bombe cu implozie cu plutoniu la 16 iulie (testul Trinity) lângă Alamogordo, statul New Mexico, o bombă cu uraniu îmbogățit denumită "Little Boy" pe 6 august deasupra orașului Hiroshima, Japonia, și o a doua bombă cu plutoniu, denumită "Fat Man" pe 9 august deasupra orașului Nagasaki, Japonia.
Echipamentul foto instalat la bordul rachetei V-2 lansate de la New Mexico putea face o fotografie la fiecare 1,5 secunde.
Racheta putea atinge o altitudine maximă 105 km (100 km este considerată în mod curent graniţa atmosferei şi spaţiului).
Aceste fotografii au fost totuşi revoluţionare pentru că altitudinea maximă pentru fotografiile anterioare era de numai 22 de km (acestea au fost făcute dintr-un balon, în 1935).