Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Pionierul radioului american este centenar
Articole online

Pionierul radioului american este centenar

În ziua de 20 august 1920, primul post de radio al guvernului federal din Statele Unite şi, totodată, primul post de radio deţinut de un ziar a început să emită din Detroit, fiind ascultat în aproximativ 30 de case, care aveau un receptor.

Acesta, de-a lungul anilor, şi-a revendicat titlul de „America’s Pioneer Broadcasting Station”.

Staţia radio era deţinută de The Detroit News, unul dintre cel două ziare importante ale vremii, şi, la început, a emis din clădirea acestuia, a funcţionat cu o licenţă de amatori şi a operat cu semnalul de apel 8MK.

Primul program de ştiri radio a fost difuzat de postul 8MK din Detroit, Michigan, la 31 august 1920. Staţia, care începuse să emită cu două săptămâni mai devreme, pe 20 august, a fost gândită de familia Scripps, iniţial, ca un experiment pentru utilizarea radioului pentru transmiterea de ştiri.

În primele zece zile, postul a difuzat doar muzică, până când sistemul de prezentare a ştirilor a fost elaborat de personalul publicaţiei The Detroit News..

În primii ani, postul de radio a fost cunoscut sub numele Radiophone Detroit News şi a fost primul care a transmis în mod regulat emisiuni zilnice, difuzând rapoarte meteo şi informaţii primite de la guvern.

William E. Scripps

Persoana care a avut rolul cel mai important în realizarea Radiophone Detroit News a fost vicepreşedintele şi directorul general al ziarului, la vremea respectivă, William E. Scripps, familia acestuia având o istorie îndelungată în dezvoltarea radioului.

Semnalul de apel 8MK a fost schimbat în WBL la 13 octombrie 1921, iar la 3 martie 1922, în WWJ (literele fiind alese aleatoriu) – numele său actual.

După ce a închiriat emiţătorul DeForest OT-10 prin Radio News & Music, ziarul şi-a asumat responsabilitatea totală pentru dezvoltarea şi conducerea postului de radio, inclusiv angajarea personalului. A fost ridicată şi o antenă specială.

Începând cu 1 decembrie 1921, guvernul Statelor Unite a adoptat pentru prima dată regulamente care definesc în mod oficial „posturile de emisie”, folosindu-se o lungimea de undă pentru emisiuni de divertisment şi o alta pentru difuzarea buletinelor meteorologice şi a rapoartelor guvernamentale.

La 3 martie 1922, WWJ a primit permisiunea de a transmite în ambele lungimi de undă. Cu puţin timp înainte, pe 28 ianuarie 1922, un nou transmiţător de 500 de waţi fusese achiziţionat de la filiala AT&T Western Electric.

Spre deosebire de alte posturi de radio, studioul radio WWJ din clădirea Detroit News a inclus echipamente care au permis difuzarea de muzică live. Astfel, prima transmisie în direct a unui concert al Orchestrei Simfonice din Detroit a avut loc în februarie 1922.

La începutul anului 1923, Statele Unite au suplimentat alocările posturilor de emisie într-o bandă continuă de la 550 la 1350 kHz, staţiile folosind de acum o singură frecvenţă, fără a mai fi nevoie să difuzeze emisiunile de divertisment şi rapoartele oficiale pe frecvenţe separate.

În anii 1940, WWJ a transmis numeroase programe muzicale şi rapoarte care prezentau evenimente din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Programele de comedie au fost, de asemenea, numeroase.

La 29 martie 1941, WWJ a devenit primul post de radio care a difuzat periodic un program de ştiri, programe religioase săptămânale şi jocuri sportive.

Dezvoltare rapidă

Radiodifuziunea a fost cea mai ieftină modalitate de a oferi publicului programe de divertisment mult mai bune decât cele cu care era obişnuit. Drept urmare, popularitatea radioului a crescut rapid la sfârşitul anilor 1920 şi la începutul anilor 1930, iar până în 1934, 60% din gospodăriile americane aveau un aparat radio.

Un milion şi jumătate de maşini au fost dotate şi ele cu astfel de aparate. Anii 1930 au reprezentat Epoca de Aur a radioului. Apariţia televiziunii a făcut ca programele de varietăţi radio să se mute pe televizoarele care au apărut în casele americane, însă radioul a supravieţuit.

În 1973, WWJ a renunţat la toate emisiunile sale de muzică şi divertisment şi s-a transformat într-un post de ştiri.

Operat în prezent de CBS Radio, filială a CBS Corporation, şi cunoscut sub denumirea de WWJ 950 AM sau Newsradio 950, postul de radio care în 1920 avea semnalul de apel 8MK a reuşit să se claseze, în ultimele decenii, în mod constant, printre cele mai populare posturi din zona Detroit, adesea situându-se pe primul loc în sondajele de audienţă generală.  

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola