Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Pionierul radioului american este centenar
Articole online

Pionierul radioului american este centenar

Acesta, de-a lungul anilor, şi-a revendicat titlul de „America’s Pioneer Broadcasting Station”.

Staţia radio era deţinută de The Detroit News, unul dintre cel două ziare importante ale vremii, şi, la început, a emis din clădirea acestuia, a funcţionat cu o licenţă de amatori şi a operat cu semnalul de apel 8MK.

Primul program de ştiri radio a fost difuzat de postul 8MK din Detroit, Michigan, la 31 august 1920. Staţia, care începuse să emită cu două săptămâni mai devreme, pe 20 august, a fost gândită de familia Scripps, iniţial, ca un experiment pentru utilizarea radioului pentru transmiterea de ştiri.

În primele zece zile, postul a difuzat doar muzică, până când sistemul de prezentare a ştirilor a fost elaborat de personalul publicaţiei The Detroit News..

În primii ani, postul de radio a fost cunoscut sub numele Radiophone Detroit News şi a fost primul care a transmis în mod regulat emisiuni zilnice, difuzând rapoarte meteo şi informaţii primite de la guvern.

William E. Scripps

Persoana care a avut rolul cel mai important în realizarea Radiophone Detroit News a fost vicepreşedintele şi directorul general al ziarului, la vremea respectivă, William E. Scripps, familia acestuia având o istorie îndelungată în dezvoltarea radioului.

Semnalul de apel 8MK a fost schimbat în WBL la 13 octombrie 1921, iar la 3 martie 1922, în WWJ (literele fiind alese aleatoriu) – numele său actual.

După ce a închiriat emiţătorul DeForest OT-10 prin Radio News & Music, ziarul şi-a asumat responsabilitatea totală pentru dezvoltarea şi conducerea postului de radio, inclusiv angajarea personalului. A fost ridicată şi o antenă specială.

Începând cu 1 decembrie 1921, guvernul Statelor Unite a adoptat pentru prima dată regulamente care definesc în mod oficial „posturile de emisie”, folosindu-se o lungimea de undă pentru emisiuni de divertisment şi o alta pentru difuzarea buletinelor meteorologice şi a rapoartelor guvernamentale.

La 3 martie 1922, WWJ a primit permisiunea de a transmite în ambele lungimi de undă. Cu puţin timp înainte, pe 28 ianuarie 1922, un nou transmiţător de 500 de waţi fusese achiziţionat de la filiala AT&T Western Electric.

Spre deosebire de alte posturi de radio, studioul radio WWJ din clădirea Detroit News a inclus echipamente care au permis difuzarea de muzică live. Astfel, prima transmisie în direct a unui concert al Orchestrei Simfonice din Detroit a avut loc în februarie 1922.

La începutul anului 1923, Statele Unite au suplimentat alocările posturilor de emisie într-o bandă continuă de la 550 la 1350 kHz, staţiile folosind de acum o singură frecvenţă, fără a mai fi nevoie să difuzeze emisiunile de divertisment şi rapoartele oficiale pe frecvenţe separate.

În anii 1940, WWJ a transmis numeroase programe muzicale şi rapoarte care prezentau evenimente din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Programele de comedie au fost, de asemenea, numeroase.

La 29 martie 1941, WWJ a devenit primul post de radio care a difuzat periodic un program de ştiri, programe religioase săptămânale şi jocuri sportive.

Dezvoltare rapidă

Radiodifuziunea a fost cea mai ieftină modalitate de a oferi publicului programe de divertisment mult mai bune decât cele cu care era obişnuit. Drept urmare, popularitatea radioului a crescut rapid la sfârşitul anilor 1920 şi la începutul anilor 1930, iar până în 1934, 60% din gospodăriile americane aveau un aparat radio.

Un milion şi jumătate de maşini au fost dotate şi ele cu astfel de aparate. Anii 1930 au reprezentat Epoca de Aur a radioului. Apariţia televiziunii a făcut ca programele de varietăţi radio să se mute pe televizoarele care au apărut în casele americane, însă radioul a supravieţuit.

În 1973, WWJ a renunţat la toate emisiunile sale de muzică şi divertisment şi s-a transformat într-un post de ştiri.

Operat în prezent de CBS Radio, filială a CBS Corporation, şi cunoscut sub denumirea de WWJ 950 AM sau Newsradio 950, postul de radio care în 1920 avea semnalul de apel 8MK a reuşit să se claseze, în ultimele decenii, în mod constant, printre cele mai populare posturi din zona Detroit, adesea situându-se pe primul loc în sondajele de audienţă generală.  

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola