Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prima dezbatere prezidențială din istoria SUA
Articole online

Prima dezbatere prezidențială din istoria SUA

dezbatere

26 septembrie 1960: Kennedy și Nixon se confruntă în prima dezbatere prezidențială televizată

Speranțele prezidențiale, John F. Kennedy, senator democrat de Massachusetts, și Richard M. Nixon, vicepreședinte al Statelor Unite, s-au întâlnit într-un studio din Chicago pentru a discuta despre problemele interne ale SUA.

Kennedy a ieșit aparent învingător din această primă din cele patru dezbateri televizate, în parte datorită ușurinței sale mai mari în fața camerei decât Nixon, care, spre deosebire de Kennedy, părea nervos și a refuzat să se machieze. Nixon s-a descurcat mai bine în a doua și a treia dezbatere, iar pe 21 octombrie candidații s-au întâlnit pentru a discuta despre afacerile externe în cea de-a patra și ultima dezbatere.

La mai puțin de trei săptămâni mai târziu, la 8 noiembrie, Kennedy a obținut 49,7% din voturile populare în una dintre cele mai strânse alegeri prezidențiale din istoria Statelor Unite, depășind cu o fracțiune de procent cele 49,6% obținute de adversarul său republican.

La un an după ce a părăsit funcția de vicepreședinte, Nixon a revenit în politică, câștigând nominalizarea republicană pentru funcția de guvernator al Californiei. Deși a pierdut alegerile, Nixon a revenit pe scena națională în 1968, într-o candidatură de succes la președinție. La fel ca Lyndon Johnson în 1964, Nixon a refuzat să dezbată cu adversarul său în campania prezidențială din 1968. Dezbaterile prezidențiale televizate au revenit în 1976 și au avut loc în fiecare campanie prezidențială de atunci.

Registration

Aici iti poti reseta parola