Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prima bătălie europeană pe pământ american
Articole online

Prima bătălie europeană pe pământ american

Spania

20 septembrie 1565: Prima bătălie europeană pe pământ american

Francezii, comandați de Rene Goulaine de Laudonniere, pierd 135 de oameni în primul caz de război colonial între puterile europene în America. Cei mai mulți dintre cei uciși au fost masacrați la ordinul lui Aviles, care ar fi pus ca cei uciși să fie spânzurați în copaci alături de inscripția „Nu ca francezi, ci ca eretici”. Laudonniere și alți aproximativ 40 de hughenoți au scăpat.

În 1564, Hugonoții francezi (protestanți) se stabiliseră pe Banks of May, un punct strategic pe coasta Floridei. Regele Filip al II-lea al Spaniei a fost deranjat de această provocare la adresa autorității spaniole în Lumea Nouă și l-a trimis pe Pedro Menéndez de Avilés în Florida pentru a-i expulza pe ereticii francezi și pentru a stabili acolo o colonie spaniolă.

La începutul lunii septembrie 1565, Aviles a fondat San Augustin pe coasta Floridei, care mai târziu avea să se transforme în Saint Augustine – cel mai vechi oraș fondat de europeni în America de Nord. Două săptămâni mai târziu, la 20 septembrie, a atacat și a distrus așezarea franceză Fort Caroline.

Înfrângerea franceză decisivă a încurajat Franța să își reorienteze eforturile coloniale în America, mult mai la nord, în ceea ce astăzi sunt Quebec și Noua Scoție în Canada.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola