Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Prietenia dintre Augustus și poetul Horațiu. O relație de prețuire reciprocă
Articole online

Prietenia dintre Augustus și poetul Horațiu. O relație de prețuire reciprocă

Imperiul Roman

Horațiu și împăratul Augustus au avut un tip de relație care nu s-a limitat la simpla servilitate a poetului de curte față de binefăcătorul său. Cei doi romani celebri au avut legături de prietenie strânse, bazate pe afecțiune reciprocă, dincolo de utilitatea prieteniei în plan social, cultural sau politic. Nu de la început relația dintre poet și omul politic și militar a fost la fel de bună. La Bătălia de la Philippi, Horațiu a lupta contra lui Augustus, ca tribun sub comanda republicanilor conduși de Brutus.

Prietenia dintre Augustus și poetul Horațiu. O relație de prețuire reciprocă

În opere precum satirele sau epodele, Horațiu e în cel mai bun caz rezervat față de Octavian. Atitudinea poetului față de noul conducător a evoluat în timp, în ultima carte a odelor, din 13 a. Chr., Horațiu elogiindu-l pe împărat în cinci din cele cincisprezece poeme, reușitele militare, instaurarea păcii, extinderea culturii romane, asigurarea siguranței sociale, toate acestea legându-se în mod nemijlocit de Augustus, cel pe care Horațiu l-a acoperit de omagii, mai ales în a doua parte a vieții, când a beneficiat de o condiție socială foarte bună, în schimbul căreia a scris mai multe lucrări la comandă imperială. În 17 a. Chr., când se împlineau 10 ani de la primirea titlului de Augustus de Octavian, Horațiu a avut misiunea de a compune un imn în cinstea împăratului, intonat în timpul fastuoaselor serbări de către 27 de băieți și de tot atâtea fete în cea de-a treia zi a jocurilor.

Deși inițial a jucat cartea greșită, harul literar se pare că l-a salvat pe Horațiu de la ruină. Poetul a reușit să acceadă în cercul consilierului lui Augustus, Mecena, iar mai apoi să devină parte a anturajului de prieteni ai principelui însuși. În biografia pe care i-a consacrat-o Suetoniu, ,,Viața lui Horațiu”, afecțiunea lui Augustus față de poet e dovedită prin mai multe gesturi sau prin citarea mai multor surse. Se pare că, într-o scrisoare către Mecena, Augustus l-ar fi înștiințat pe consilierul său că urmează să îi acorde poetului funcție de secretar pentru corespondența imperială privată:

,,Înainte, ajungeam să-mi scriu singur epistolele către prieteni: acum, foarte ocupat și bolnav, vreau să ți-l răpesc pe scumpul nostru Horațiu”. Omul politic roman prin excelență, Augustus l-a tratat pe Horațiu ca pe un om de o mare valoare, arătându-i în scrisorile pe care i le trimitea gradul de prețuire pe care îl avea față de el: ,,…dacă tu în mândria ta mi-ai disprețuit prietenia, n-o să te contra-disprețuiesc și eu pentru asta”. Biografia lui Suetoniu e ticsită cu astfel de declarații, Augustus permițându-și să facă inclusiv glume pe seara staturii poetului, scund și gras, prețuindu-i în același timp opera, pe care o considera ,,pentru veșnicie”.

Registration

Aici iti poti reseta parola