Rusia a devenit un paria comercial
De suferit nu are, însă, numai Rusia, ci și țările europene dependente de gaz rusesc. Rezultatul este o piață în haos, pentru xă tulburările geopolitice au rupt lanțurile de aprovizionare.
Piețele de mărfuri sunt într-un continuu tumult de la invazia din 24 februarie. Gazele naturale europene au crescut cu până la 60% miercuri, pe fondul faptului că atât cumpărătorii, cât și comercianții evită gazul rusesc.
Trei surse au declarat pentru Bloomberg că toată lumea evită noi acorduri cu Gazprom PJSC din Rusia. Sursele susțin că se așteaptă ca multe companii europene să anuleze contractele. Există și posibilitatea ca unele case de compensare să oprească tranzacțiile cu compania energetică de stat a Rusiei.
Dar, deocamdată, rezervele de gaze ale Gazprom curg în Europa și cresc. Livrările la punctele de intrare de top, cum ar fi Velke Kapusany în Slovacia și conducta Yamal-Europe peste noapte în Germania, au înregistrat o revenire a nivelurilor de gaze, cu o capacitate mai mare rezervată.
Europa suferă consecințele invaziei rusești
Invazia a provocat schimbări în structurile pieței și creșteri de prețuri.
âValoarea de referință europeană, gazul olandez, a sărit la aproape 195 de euro pe megawat-oră, un nivel record.
Și țițeiul Brent a depășit 113 dolari pe baril- pe măsură ce cumpărătorii scapă de produsele energetice rusești.
„Geopolitica limitează lanțurile de aprovizionare și ține piețele pe muchie”, a declarat John Driscoll, strateg șef la JTD Energy Services Pte.
Rusia, care furnizează o treime din necesarul de gaz al Europei, a declarat că livrarea de gaze prin rețele vaste de conducte va continua. Gazprom a avertizat marți cu privire la „provocări serioase” în reumplerea instalațiilor europene de stocare a gazelor pentru iarna viitoare, având în vedere că sunt necesare „volume semnificative de gaz”. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată înaintea lunilor de vară.
Europa se află deja într-o criză energetică care pare să se agraveze pe zi ce trece, pe măsură ce prețurile gazelor ajung la maxime record. Distrugerea cererii va fi anticipată în acest ritm și ar putea împinge economia continentului în stagflație (stagnare economică și inflație uriașă).
Marți, Olli Rehn, membru al Consiliului de Guvernare al Băncii Centrale Europene, a fost citat de Bloomberg spunând că invazia Rusiei va duce la stagflație. El a spus că BCE nu este în măsură să înăsprească politica fiscală.
Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat duminică pentru CBS că ar putea dura până la cinci ani pentru a găsi alternative la gazul rusesc, scrie site-ul zerohedge.com.