Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Harry Truman rostește primul discurs prezidențial din istorie la televiziune
Articole online

Harry Truman rostește primul discurs prezidențial din istorie la televiziune

Truman

Harry Truman rostește primul discurs prezidențial din istorie la televiziune

La momentul discursului lui Truman privind conservarea alimentelor, Europa era încă în curs de recuperare după cel de-al Doilea Război Mondial și suferea de foamete. Truman, cel de-al 33-lea comandant suprem, se temea că, dacă SUA nu va oferi ajutor alimentar, Planul Marshall al administrației sale pentru redresarea economică a Europei se va prăbuși. El le-a cerut fermierilor și distilatorilor să reducă utilizarea cerealelor și a solicitat populației să renunțe voluntar la carne marțea, la ouă și păsări de curte joia și să economisească o felie de pâine în fiecare zi. Programul alimentar a fost de scurtă durată, deoarece, în cele din urmă, Planul Marshall a reușit să contribuie la stimularea revitalizării și creșterii economice în Europa.

În 1947, televiziunea era încă la început, iar numărul de televizoare din casele americane era de doar câteva mii (la începutul anilor 1950, milioane de americani dețineau televizoare); majoritatea oamenilor ascultau radioul pentru știri și divertisment. Cu toate acestea, deși majoritatea americanilor au ratat debutul televiziunii lui Truman, discursul său a marcat începutul unei relații puternice și complexe între Casa Albă și un mediu care avea să aibă un impact enorm asupra președinției americane, de la modul în care candidații își făceau campanie pentru această funcție până la modul în care președinții comunicau cu alegătorii lor (sau chiar și modul în care au fost aleși).

Fiecare dintre discursurile ulterioare ale lui Truman la Casa Albă, inclusiv discursul de învestitură din 1949, a fost televizat. În 1948, Truman a fost primul candidat la președinție care a difuzat un anunț politic plătit. Truman a fost pionierul transmisiunii la Casa Albă, dar președintele Franklin Roosevelt a fost primul președinte care a apărut la televizor – de la Expoziția Mondială din New York, la 30 aprilie 1939. Discursul lui FDR a avut însă o audiență TV extrem de limitată, fiind difuzat doar pe receptoarele de la târg și de la Radio City din Manhattan.

Registration

Aici iti poti reseta parola