Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Președintele Truman anunță că sovieticii au explodat un dispozitiv nuclear
Articole online

Președintele Truman anunță că sovieticii au explodat un dispozitiv nuclear

harry-truman

Președintele Truman anunță că sovieticii au explodat un dispozitiv nuclear

Statele Unite au dezvoltat bomba atomică în timpul ultimelor etape ale celui de-al Doilea Război Mondial și au lansat două bombe asupra Japoniei în august 1945. La momentul bombardamentelor din Japonia, relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică erau deja în curs de destrămare.

Mulți oficiali americani, inclusiv președintele Truman, au ajuns să considere monopolul atomic al Americii ca fiind un atu valoros în Războiul Rece cu Rusia. Majoritatea oficialilor americani, și chiar majoritatea oamenilor de știință din Statele Unite, credeau că vor trece mulți ani până când sovieticii vor putea dezvolta propria bombă atomică, iar până atunci Statele Unite vor fi obținut o mare superioritate numerică. Cu toate acestea, la 3 septembrie 1949, oamenii de știință americani au înregistrat o activitate seismică din interiorul Uniunii Sovietice, care era, fără îndoială, rezultatul unui test nuclear subteran.

Truman, informat de această evoluție, a refuzat la început să creadă. El a ordonat consilierilor săi științifici și militari să verifice din nou datele. Totuși, odată ce aceștia au confirmat rezultatele, Truman a trebuit să se confrunte cu faptul că monopolul nuclear al Americii dispăruse. A trebuit, de asemenea, să se confrunte cu sarcina de a informa poporul american, deoarece știrea urma să se răspândească cu siguranță.

La 23 septembrie, a emis o scurtă declarație către mass-media. „Avem dovezi”, spunea declarația, „în ultimele săptămâni a avut loc o explozie atomică în URSS„. Președintele a încercat să minimalizeze gravitatea evenimentului, menționând că „Era de așteptat ca această nouă forță să fie dezvoltată și de alte națiuni. Această probabilitate a fost întotdeauna luată în considerare de noi”.

Ceea ce nu fusese luat în considerare de guvernul american a fost faptul că sovieticii, la fel ca și americanii, au capturat după cel de-al Doilea Război Mondial mulți oameni de știință germani care lucrau la dezvoltarea nucleară. În plus, Statele Unite nu erau conștiente de amploarea eforturilor de spionaj sovietice pentru a obține informații valoroase. Cu ani înainte de ceea ce americanii credeau că este posibil, sovieticii au explodat un dispozitiv nuclear.

Truman a reacționat solicitând o reevaluare intensivă a politicilor americane din Războiul Rece de către Consiliul Național de Securitate. Raportul, prezentat președintelui la începutul anului 1950, cerea o creștere masivă a cheltuielilor militare și o accelerare dramatică a programului de dezvoltare a următoarei etape a armamentului nuclear – bomba cu hidrogen.

Registration

Aici iti poti reseta parola