Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Preşedintele polonez Andrzej Duda vrea dreptate în cazul Masacrului de la Katyn
Caleidoscop

Preşedintele polonez Andrzej Duda vrea dreptate în cazul Masacrului de la Katyn

președinte

Între 15.000 și 25.000 de ofițeri polonezi luați prizonieri de Armata Roșie au fost executați în primăvara anului 1940

În primăvara anului 1940, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, care a condus la împărțirea Poloniei între Germania și URSS, un ordin dat de Stalin a dus la împușcarea a 15.000 – 25.000 de ofițeri polonezi, în pădurea Katyn, din Rusia. Masacrul și mușamalizarea care a urmat au influențat relațiile ruso-poloneze în următoarele decenii, iar acest eveniment rămâne chiar și astăzi unul dintre cele mai șocante momente ale istoriei.

În urmă cu două luni, cu ocazia comemorării a 82 de ani de la masacru, Andrzej Duda, președintele Poloniei, a afirmat că își dorește să aducă în fața justiției internaționale dosarul privind masacrul de la Katyn, făcând referire de asemenea la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei:

„Genocidul nu poate fi prescris. De aceea, voi cere ca acest dosar să fie tranşat de tribunalele internaţionale. Vom depune în curând cererile corespunzătoare”, a anunţat președintele.

El a evocat „un scurt episod de la începutul anilor 1990, în timpul preşedintelui Boris Elţin, când s-a admis în final că ”autorităţile staliniste” purtau răspunderea pentru masacrul de la Katyn”.

„Această crimă trebuie judecată definitiv şi autorii ei, numiţi”, a adăugat Andrzej Duda, fără a preciza ce tribunal intenţionează să sesizeze şi cine vor fi acuzaţii.

Uniunea Sovietică i-a acuzat pe nazişti de comiterea masacrului

Abia în aprilie 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea ţării sale în aceste masacre.

„A fost o crimă de genocid comisă de sovietici asupra unor victime lipsite total de apărare. Această crimă nu a fost niciodată pedepsită. În loc de aceasta, am avut minciuna despre Katyn”, a afirmat Duda.

Istoricii estimează că circa 230.000-240.000 de polonezi au fost luați prizonieri de sovietici în septembrie 1939, dintre care aproximativ 10.000 erau ofițeri, majoritatea în rezervă sau în retragere. 

„Ancheta asupra Katyn a fost abandonată şi niciunul dintre autori nu a fost vreodată pedepsit, în timp ce Rusia lui Putin glorifică din nou, de ani de zile, pe Stalin şi Uniunea Sovietică. Minciuna asupra Katyn a revenit în graţii”, a mai spus preşedintele polonez. 

Instaurat după cel de Al Doilea Război Mondial, guvernul comunist polonez nu a dorit să investigheze moartea ofițerilor din 1940.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola