Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Preşedintele Parlamentului ungar nu permite ca drapelul UE să fie arborat nici acum, deși se apropie cea de-a 20-a aniversare a referendumului de aderare
Articole online

Preşedintele Parlamentului ungar nu permite ca drapelul UE să fie arborat nici acum, deși se apropie cea de-a 20-a aniversare a referendumului de aderare

Ungaria

Preşedintele Parlamentului ungar nu permite ca drapelul UE să fie arborat nici acum, deși se apropie cea de-a 20-a aniversare a referendumului de aderare

În pofida faptului că astăzi sunt douăzeci de ani de când aproape 84 la sută dintre alegătorii ungari au susținut aderarea la Uniunea Europeană printr-un referendum, președintele Parlamentului, László Kövér, nu se dezice nici acum, cu ocazia aniversării, în privinţa steagului UE.

La întrebarea ziarului ungar „Népszava”, dacă intenționează să-și revizuiască decizia anterioară prin care în 2014 a alungat drapelul UE din Parlamentul de la Budapesta, Biroul preşedintelui Legislativului a indicat doar o lege din 2004. O lege prin care la vremea aceea László Kövér a justificat scoaterea drapelului decorat cu douăsprezece stele de aur.

Conform acestei legi, nu este obligatorie arborarea drapelului UE pe clădirea Parlamentului, deşi nu este nici interzis. Biroul preşedintelui Parlamentului a mai adăugat că „în majoritatea statelor membre ale UE, steagul UE este arborat pe clădirile guvernului național, dar nu și pe parlamentele naționale”.

De altfel, mai multe partide de opoziție au încercat să modifice legea amintită în ultimii ani, dar FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat) a votat întotdeauna împotriva modificării. Cu toate acestea, reprezentanții partidelor de opoziţie au încercat de multe ori să introducă simbolul „interzis” în sala de ședințe a Parlamentului. Revista săptămânală de ştiri politice publicată la Budapesta, „168 Óra”, a amintit că la una dintre acestei încercări ale socialiştilor, preşedintele şedinţei, János Latorcai, le-a ordonat să scoată afară steagul, spunând că „nu se încadrează în imaginea unitară a Parlamentului”.

Decizii similare în trecut

Cu o altă ocazie, László Kövér, care a prezidat ședința, le-a spus membrilor Partidului Socialist Ungar (MSZP), care au venit la şedinţă cu steagul UE: – Înțeleg că, colegii mei deputaţi socialiști pot tolera întotdeauna drapelul național al Ungariei doar împreună cu un steag de altă culoare, fie roșu sau albastru, dar acum este vorba despre parlamentul național ungar. După care a reiterat: – Acesta este parlamentul național ungar, aici este locul steagului naţional al Ungariei. Dacă aici se va întruni un alt parlament național, atunci va fi o altă ordine. „Népszava” a întrebat şi grupul parlamentar al FIDESZ, dacă planifică să organizeze vreo comemorare sau festivitate în legătură cu aniversarea a 20 de ani, dar până acum nu a primit niciun răspuns.

În 2003, pe lângă coaliția socialist-liberală și Forumului Democrat Ungar (MDF), şi FIDESZ a susținut aderarea Ungariei la Uniunea Europeană, împotriva căreia au făcut campanie doar Partidul Ungar al Dreptăţii şi Vieţii (MIÉP) și Partidul Muncitoresc.

Registration

Aici iti poti reseta parola