Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Președintele Omul Banană a fost asasinat azi noapte
Articole online

Președintele Omul Banană a fost asasinat azi noapte

În atac a fost rănită de glonţ prima doamnă, Martine Moïse, care primeşte îngrijiri medicale, indică un comunicat de presă semnat de Joseph.

Şeful guvernului a adresat populaţiei un apel la calm şi a indicat că poliţia şi armata vor asigura menţinerea ordinii.

Potrivit Agerpres, echipa care l-a asasinat pe Jovenel Moise era formată din elemente străine.

La începutul lunii februarie, autorităţile haitiene au anunţat că au dejucat un plan de lovitură de stat care îl viza pe controversatul preşedinte Jovenel Moise, însă opoziţia politică a susţinut că a fost vorba pur şi simplu despre un scenariu imaginar prezentat de autorităţi.

Un afacerist de succes

Jovenel Moïse s-a născut în Trou du Nord, Haiti, la 26 iunie 1968. În iulie 1974, familia sa s-a mutat la Port-au-Prince, unde și-a continuat studiile primare la École Nationale Don Durélin și a urmat studii secundare mai întâi la Liceul Toussaint Louverture, apoi la Centre Culturel du Collège Canado-Haïtien.

În 1996, s-a căsătorit cu colega sa de clasă Martine Marie Etienne Joseph.

În același an, au părăsit capitala și s-au stabilit în Port-de-Paix pentru a dezvolta zonele rurale.

Cu un capital de investiții redus, Moïse a lansat prima sa afacere în Port-de-Paix, JOMAR Auto Parts, încă în funcțiune astăzi.

În același an, a început dezvoltarea unui proiect agricol de producție banana ecologicre, într-o plantație care se întinde pe peste 25 de acri de teren în departamentul Nord-Ouest.

În 2001, Moïse a colaborat la construirea unei instalație de apă potabilă care să fie distribuită în departamentele Nord-Ouest și Nord-Est.

În 2012, a fondat AGRITRANS SA, a introdus proiectul agricol NOURRIBIO în Trou du Nord și a contribuit la crearea primei zone libere de comerț agricol din Haiti.

Cu acest proiect, Moïse a reușit să cultive cu succes terenuri nearabile într-un proiect luxuriant, integrat și durabil, care este un model pentru dezvoltarea sectorului agricol din Haiti.

Prin acest proiect, Haiti a reușit să exporte banane organice în Germania, pentru prima dată din 1954.

Acest lucru a făcut să fie poreclit Nèg Bannann (Omul Bananelor).

A contribuit la mai mult de o duzină de proiecte agricole care au creat aproape 3.000 de locuri de muncă și 10.000 de locuri de muncă indirecte.

Candidat

În 2015, președintele Michel Martelly l-a desemnat pe Moïse drept candidatul la președinție al partidului politic fondat de Martelly, Partidul Haiti Tèt Kale (PHTK).

În campania sa, Moïse a promovat agricultura bio-ecologică ca motor economic pentru Haiti, a cărei populație este peste 50% rurală.

De asemenea, el și-a exprimat sprijinul pentru politicile urmate de Martelly: educație universală și îngrijire a sănătății, reformă energetică, statul de drept, crearea de locuri de muncă durabile, protecția mediului și dezvoltarea Haitiului ca destinație pentru ecoturism și agroturism.

Frauda

Moïse a primit 32,8% din voturi în primul tur al alegerilor din 2015, care au avut loc la 15 octombrie 2015, calificându-se pentru turul doi.

Un sondaj efectuat de Haiti Sentinel a arătat că Moïse a primit doar 6% din voturi, iar mulți observatori au considerat rezultatele ca fiind frauduloase. Mii de oameni au ieșit în stradă în proteste violente, forțând amânarea alegerilor.

La 27 noiembrie 2016, oficialii electorali au declarat că Moïse a câștigat alegerile din 2016 în primul tur pe baza rezultatelor preliminare, cu o participare estimată la 21%.

La 7 februarie 2021, Jovenel Moïse s-a confruntat cu provocări din partea liderilor opoziției care susțineau că mandatul lui Moïse ar trebui să se încheie.

În februarie 2016 au avut loc alegeri speciale pentru instalarea lui Jocelerme Privert în funcția de președinte interimar până când vor putea avea loc noi alegeri.

Mandat încheiat la 7 februarie

La nivel prezidențial pentru alegerile din noiembrie 2016, Jovenel Moïse de la PHTK s-a clasat pe primul loc cu 55,67% din voturi. Moïse și-a asigurat președinția fără a trebui să concureze la alegerile din turul doi. Pe locul al doilea, al treilea și al patrulea au fost Jude Celestin din LAPEH cu 19,52%, Jean-Charles Moïse din Platfom Pitit Dessalines (PPD) cu 11,04% și Maryse Narcisse din Fanmi Lavalas (FL) cu 8,99%.

Jovenel Moise a depus jurământul la 7 februarie 2017.

Potrivit articolului 134-1 din constituția haitiană. „Mandatul președintelui este de cinci (5) ani. Acest mandat începe și se încheie la 7 februarie după data alegerilor”.

Registration

Aici iti poti reseta parola