Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Președintele Cehiei o spune pe șleau: Sunt complet iritat de sufragete, mişcarea Me Too şi Prague Pride
Articole online

Președintele Cehiei o spune pe șleau: Sunt complet iritat de sufragete, mişcarea Me Too şi Prague Pride

Președintele Cehiei, Milos Zeman a răspuns duminică la o întrebare despre legea adoptată în această lună în Ungaria.

„Persoanele transgender mi se par dezgustătoare”, a declarat duminică, într-un interviu televizat, preşedintele Cehiei, Milos Zeman, comentând legea din Ungaria care interzice materialele LGBT în şcoli.

„Dacă îţi faci operaţie de schimbare de sex, practic te automutilezi”, a declarat Zeman pentru CNN Prima. „Orice operaţie este un risc, iar persoanele transgender mi se par dezgustătoare”, a adăugat el.

Amestec în treburile interne

Legea respectivă a fost criticată puternic de opoziţia din Ungaria, de organizaţii de apărare a drepturilor omului şi de multe state membre ale UE.

La summitul UE de săptămâna trecută, premierul olandez Mark Rutte i-a cerut omologului său ungar Viktor Orban să respecte drepturile LGBT sau să iasă din blocul comunitar.

Mai mult de jumătate dintre cele 27 de ţări membre ale UE s-au opus legii, însă Cehia nu se numără printre ele.

Zeman a spus că a condamna legea ar însemna un amestec în treburile interne ale unei ţări.

În Cehia, preşedintele are puteri executive limitate, însă Zeman şi predecesorii săi au avut o influenţă puternică asupra dezbaterii publice. Zeman este de asemenea cunoscut pentru simpatiile sale pentru Rusia şi China şi a criticat imigraţia din ţările musulmane.

„Viktor Orban spune că nu este împotriva homosexualilor, ci împotriva manipulării nu doar a părinţilor, dar şi a copiilor în privinţa educaţiei sexuale”, a declarat Zeman.

„Nu văd niciun motiv să nu fiu de acord, deoarece sunt complet iritat de sufragete, mişcarea ‘Me Too’ şi Prague Pride”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Registration

Aici iti poti reseta parola