O declaraţie comună a celor peste 300 de reprezentanţi religioşi a fost publicată de fundaţia britanică Ozanne, cu ocazia unei conferinţe organizate la Londra.
Printre semnatarii şi iniţiatorii documentului se află reprezentanţi anglicani, musulmani, evrei, budişti şi ai religiei sikh, inclusiv fostul arhiepiscop sud-african Demond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru pace şi coleg al lui Nelson Mandela în lupta împotriva politicii de apartheid.
„Cerem să se facă tot ce este posibil pentru a pune capăt unor practici denumite ‘terapie de conversie’ şi care vizează schimbarea, suprimarea sau ştergerea orientării sexuale a unei persoane, a identităţii sale de gen sau a exprimării sale de gen, şi mai cerem ca aceste practici nefaste să fie interzise”, au declarat semnatarii textului.
Terapia de conversie, denumită uneori şi „terapie reparatorie”, este în mare parte considerată ca fiind pseudo-ştiinţifică, ineficientă şi periculoasă de către numeroşi experţi internaţionali.
Deşi practica a fost documentată în Statele Unite, unde a fost aplicată pe sute de mii de persoane, ea există „aproape peste tot în lume”, potrivit unui raport publicat anul trecut de OutRight Action International, o organizaţie care apără drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgen) şi al cărei sediu se află la New York.
Până la jumătatea anului 2019 doar patru ţări au interzis aceste terapii: Brazilia, Ecuador, Malta şi Taiwan.
Totuşi, „terapiile de conversie” sunt interzise la scară regională în anumite ţări, iar anumite proiecte ce vizează scoaterea lor în afara legii există pe agenda de lucru a altor state, precum Franţa şi Germania.