Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Protestele Stonewall, impuls pentru formarea Frontului de Eliberare Gay
Articole online

Protestele Stonewall, impuls pentru formarea Frontului de Eliberare Gay

Protestele Stonewall încep în Greenwich Village din New York.

O descindere a poliției din Stonewall Inn – un popular club gay situat pe Christopher Street din New York – se transformă acte de violență pe măsură ce patronii și clienții se revoltă împotriva autorităților.

Deși acțiunea poliției era justificată legal, deoarece localul servea alcool fără licență, comunitatea homosexuală din New York s-a plâns de departamentul de poliție, care viza cluburile gay, multe dintre ele fiind deja închise.

Rapid, mulțimea a început să arunce cu sticlele la poliție. Protestul s-a răspândit pe străzile vecine și ordinea nu a fost restabilită până la desfășurarea poliției anti-revolte din New York, cândva după ora 4 a.m.

Citește și Revoltele din Detroit de la 1967 văzute de un copil de 10 ani

Protestele Stonewall au fost urmate de câteva zile de manifestații la New York și au fost un impuls pentru formarea Frontului de Eliberare Gay, precum și a altor organizații pentru drepturile civile gay, lesbiene și bisexuale.

Anul următor, în 1970, prima paradă oficială homosexuală din New York a pornit de la Stonewall pe 6 Avenue, scrie history.com.

Ulterior, luna iunie a fost desemnată luna orgoliului LGBTQ pentru a comemora răscoala.

În 2019, Departamentul de Poliție din New York și-a cerut scuze formal pentru rolul său în revoltele Stonewall și pentru legile discriminatorii care vizau persoanele gay.

Registration

Aici iti poti reseta parola