Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Presa rusă publică documente declasificate despre Holocaust – raport
Articole online

Presa rusă publică documente declasificate despre Holocaust – raport

evrei

Presa rusă publică documente declasificate despre Holocaust – raport

Noi documente privind acțiunile statelor baltice în timpul Holocaustului au fost declasificate de Serviciul Federal de Securitate rus, potrivit unui raport de joi al RIA (presa de stat rusă), și menționat de The Jerusalem Post

Documentele au fost făcute publice în cadrul proiectului „Nu există statut de prescripție”.

Documentul detaliază uciderea a „zeci de mii de evrei” în 1941, în timpul ocupației naziste, atât de către rezidenții statelor, cât și de către forțele de ocupație. Statele detaliate în raport sunt Estonia, Letonia și Lituania, țări care între timp s-au aliniat cu Ucraina în timpul invaziei rusești.

Participarea Lituaniei la Holocaust

Raportul susține că naziștii au fost uimiți de ferocitatea cu care lituanienii au absorbit ideologiile antisemite și de cruzimea de care erau dispuși să dea dovadă.

„Când trupele germane au intrat pe teritoriul Lituaniei, ura lituanienilor față de evrei a dus la pogromuri eficiente … Ca urmare a pogromurilor, care au fost totuși desfășurate cu o acțiune semnificativă a poliției de securitate și a SD, lituanienii au lichidat 3800 de evrei în Kaunas și aproximativ 1200 de evrei în orașele mici”, citează RIA.

Echipe de până la opt persoane ar fi fost însărcinate mai întâi cu uciderea tuturor evreilor aflați în închisoare. În cele din urmă, crimele au avansat la orice evreu din Lituania. Raportul a afirmat că acest lucru a fost efectuat „sistematic, județ cu județ”.

„Ca urmare a multor operațiuni individuale, un total de 136.421 de persoane au fost lichidate”, se arată în raport, deși este probabil ca această cifră să includă și grupuri neevreiești care au fost, de asemenea, vizate de ideologia nazistă.

Unii evrei au fost ținuți în viață și plasați în ghetouri pentru a fi folosiți ca sclavi. Raportul precizează că 15.000 de evrei au fost ținuți în Kaunas și Vilna, iar alți 4.500 au fost ținuți în Siauliai. Potrivit RIA, acești evrei au fost forțați să muncească la aerodromul local, unde îndeplineau sarcini legate de „lucrări de terasament și alte lucrări”.

Participarea Estoniei la Holocaust

Potrivit raportului, 2.000 de evrei au trăit în Estonia înainte de război, deși acest număr este contestat, iar după război nu a mai rămas niciunul. În prezent există 1.971 de evrei în Estonia, potrivit Congresului Mondial Evreiesc (WJC).

Raportul continuă să explice că, în 1942, Hitler a înființat o Legiune SS estoniană. Raportul precizează că această legiune a participat la masacrarea civililor din regiunea de astăzi a Belarusului.

Legiunea SS, continuă raportul RIA, a fost responsabilă pentru uciderea evreilor din regiunea Minsk.

În septembrie 1943, continuă raportul, Batalionul 30 Estonian Schutzmannschraft a participat la Aktion 1005, care a implicat uciderea în masă a civililor și a prizonierilor de război.

Raportul intră în conflict cu concepțiile istorice actuale despre evreii estonieni

Există dovezi că evreii au trăit în Estonia încă din secolul al XIV-lea, dar o comunitate evreiască permanentă nu a existat acolo până la mijlocul secolului al XIX-lea, a explicat WJC.

Atunci când naziștii au invadat Estonia, Uniunea Sovietică a deportat aproximativ 500 de evrei, deoarece aceștia erau considerați „elemente sociale periculoase”.

WJC a susținut că, spre deosebire de ceea ce se spune în raport, „aproape toți evreii rămași – aproximativ 3.000 de persoane – au reușit să fugă din Estonia datorită timpului care a fost necesar pentru ca germanii să cucerească în cele din urmă Estonia”.

WJC a adăugat că 1.000 de evrei au fost uciși de poliția estoniană în colaborare cu naziștii.

Participarea Letoniei la Holocaust

Potrivit raportului, asasinarea evreilor din Letonia a fost efectuată sub titlul de operațiune „curățare extinsă”.

Asasinarea evreilor letoni a fost efectuată „prin intermediul unor echipe speciale, cu ajutorul forțelor de elită ale poliției auxiliare letone”.

RIA a adăugat că, la 9 noiembrie 1941, 11.000 de evrei au fost executați de forțele letone și naziste. În decembrie, ofițeri SS și un lider al poliției au emis ordine care au dus la executarea a 27.800 de evrei în Riga. La câteva zile după aceasta, alți 2.350 de evrei au fost uciși în Libau.

„Munca sistematică de curățare a Estului, în conformitate cu ordinele principale, a avut ca scop posibila lichidare completă a evreilor. Acest obiectiv a fost practic atins”, se subliniază în raport.

Registration

Aici iti poti reseta parola