Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Premierul Ucrainei îi contrazice pe toți membrii UE: „În doi ani vom intra în Uniunea Europeană!”
Articole online

Premierul Ucrainei îi contrazice pe toți membrii UE: „În doi ani vom intra în Uniunea Europeană!”

premierul Ucrainean

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal are un calendar strâns de doi ani pentru a obține aderarea la UE, care va domina discuțiile de la summitul istoric UE-Ucraina din această săptămână, primul care va avea loc pe teritoriul ucrainean.

Premierul Ucrainei îi contrazice pe toți membrii UE: „În doi ani vom intra în Uniunea Europeană!”

Trebuie menționat însă că nimeni din UE nu crede că acest lucru este realist.

Atunci când comisarii UE se vor deplasa la Kiev, la sfârșitul acestei săptămâni, înaintea summitului de vineri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu șefii Comisiei Europene și ai Consiliului, principala lor sarcină va consta probabil în gestionarea așteptărilor.

Shmyhal însuși impune un termen limită dur.

„Avem un plan foarte ambițios de aderare la Uniunea Europeană în următorii doi ani”, a declarat el pentru POLITICO. „Așa că ne așteptăm ca în acest an, în 2023, să putem avea deja această etapă de negocieri premergătoare intrării”, a spus el.

Acest lucru produce tensiuni cu UE, care încearcă să mențină aderarea Ucrainei ca un concept mult mai îndepărtat

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat anul trecut că ar putea trece „zeci de ani” până la aderarea Ucrainei. Chiar și liderii UE, care au susținut acordarea statutului de candidat Ucrainei la summitul lor din iunie anul trecut, recunosc în privat că perspectiva aderării efective a țării este destul de departe (și poate fi unul dintre motivele pentru care au susținut ideea în primul rând.) La urma urmei, țări candidate precum Serbia, Turcia și Muntenegru așteaptă de mulți ani, din 1999 în cazul Ankarei.

Ucraina este o enigmă pentru UE. Mulți susțin că Bruxelles-ul are o responsabilitate specială față de Kiev. La urma urmei, furia ucrainenilor față de decizia președintelui Viktor Ianukovici de a se retrage dintr-un acord de asociere politică și economică cu UE, la cererea Rusiei, a fost cea care a declanșat revolta din Maidan din 2014 și a pregătit terenul pentru război. După cum a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Ucraina este „singura țară în care oamenii au fost împușcați pentru că s-au înfășurat într-un steag european”.

Totuși, se așteaptă progrese atunci când Zelenski se va întâlni cu von der Leyen și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Shmyhal a declarat pentru POLITICO că speră că Ucraina poate realiza vineri un „salt substanțial înainte”, în special în domenii specifice – un acord privind un regim fără vize pentru bunuri industriale; suspendarea taxelor vamale pentru exporturile ucrainene pentru încă un an; și „progrese active” în ceea ce privește aderarea la sistemul de plăți SEPA (Single Euro Payments Area) și includerea Ucrainei în zona de roaming mobil al UE.

„Ne așteptăm la progrese și la o accelerare pe calea noastră spre semnarea acestor acorduri”, a declarat el.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola