Anunțul a fost făcut pe 29 aprilie de ministrul german al Culturii, Monika Grütters, cu ocazia unei video-conferințe de presă la care au participat toate instituțiile culturale implicate în acțiunea de returnare a obiectelor jefuite în perioada colonială.
Astfel, s-a stabilit să se procedeze la „restituiri substanțiale” începând cu 2022.
„Ne asumăm responsabilitatea istorică și morală de a face lumină și de a ne asuma trecutul colonial al Germaniei”, a arătat Grütters într-un comunicat emis la sfârșitul săptămânii trecute.
Calendarul restituirilor va fi precizat la sfârșitul lunii iunie.
„Cazul bronzurilor din Benin este o dovadă a modului în care Germania tratează colecțiile rezultate din surse coloniale, care fac și obiectul atenției internaționale”, a mai precizat comunicatul ministerului.
Grütters nu a uitat să exprime dorința guvernului de la Berlin de a contribui la o mai bună relație cu fostele colonii, cu care muzeele germane au demarat o colaborare științifică strânsă.
„Dorim să contribuim la buna înțelegere și la reconcilierea cu descendenții popoarelor care au fost spoliate de comorile lor culturale în perioada colonială”, a afirmat ministrul.
Demersul german a fost salutat de artistul contemporan nigerian, Viktor Ehikhamenor, care face parte din Legacy Restoration Trust, organismul independent însărcinat cu recepția obiectelor istorice restituite Nigeriei.
„Este un pas mare către reparația erorilor, mai ales în condițiile în care vine din partea unei țări care a fost o superputere a colonizării”, a declarat el în cadrul unui interviu acordat The Guardian. „Germania a deschis calea pentru celelalte țări occidentale care se străduiesc să găsească modul potrivit pentru a trata actele de restituire.”
Mai prudent, istoricul german Jürgen Zimmerer, specialist în colonizare, a declarat că se așteaptă să afle amănunte precise ale acestor restituiri înainte de a se entuziasma:
„În loc să se angajeze necondiționat să restituie toate operele de artă jefuite, nu a fost vorba decât de restituirea unei părți «substanțiale». Cum va fi această parte determinată și de către cine, acest lucru nu a fost precizat.”
Unul dintre punctele care urmează să facă obiectul discuțiilor se referă la „maniera în care bronzurile din Benin vor putea continua să fie expuse în Germania”, se arată în comunicatul citat.
Aproape 1.100 de obiecte din bronz din Benin sunt astăzi păstrate de diferite instituții germane, dintre care 440 de piese doar în Muzeul de Etnologie din Berlin.
O parte dintre acestea, care urmează a fi stabilită, va ajunge la Edo Museum of West African Art din Benin City.
Creație a arhitectului David Adjaye, acest viitor mare muzeu istoric și arheologic este programat să-și deschidă porțile în 2025.
Mii de basoreliefuri și statui de bronz (foto), care astăzi sunt răspândite în muzee europene, împodobeau palatul din Edo, jefuit de britanici în 1897.