Evenimentul Istoric > Articole online > Premieră istorică. Această mumie are 3.000 de ani, dar i se poate auzi vocea!
Articole online

Premieră istorică. Această mumie are 3.000 de ani, dar i se poate auzi vocea!

Utilizând tomodensitometria,  adică un examen radiologic care utilizează tomodensitometrul, ori scanerul cu radiații x, cercetătorii au reușit să reproducă un sunet de vocală, bazat pe măsurarea dimensiunilor exacte ale tractului vocal al unei mumii.

Cu alte cuvinte, vocea unui predicator mumificat, decedat acum 3.000 de ani, a putut fi auzită din nou grație științei, scrie thesun.co.uk.

Nesyamun era un predicator egiptean care a trăit în perioada domniei instabile a faraonului Ramses al XI-lea, între 1099 și 1069 î. Hr.

A lucrat ca scrib și predicator la templul din Thebes, astăzi Luxor.

Vocea

Vocea îi era esențială funcțiilor ritualice, care, potrivit experților, includeau predici și cântări religioase.

Oamenii de știință au putut să creeze un model 3D al aparatului respirator al persoanei din Egiptul antic pe baza căruia au fost refăcut laringele.

Acestea determină sunetul unic al vocii fiecărei persoane. Cercetătorii au putut să tipărească 3D modelul și să îl conecteze la un laringe electronic, pentru a obține vocea artificială.

Dorința

Pe baza inscripțiilor găsite pe sarcofagul lui Nesyamun s-a stabilit că era vorba despre un preot și scrib, care este foarte probabil să fi cântat și să fi vorbit în cadrul ceremoniilor la care participa.

Între inscripțiile descifrate se numără și dorința sa de a ”vedea și de a vorbi cu zeii la fel cum a făcut și în timpul vieții sale robotitoare”.

Studiul este semnat de D. M. Howard, de la departamentul de inginerie electronică al Universității din Londra, și de profesorii de la departamentul de arheologie al Universității din York, J. Schofield, J. Fletcher și S. A. Buckley, ca și de K. Baxter, din partea galeriilor și muzeelor din Leeds, și de G. R. Iball, din partea departamentului de fizică medicală al Școlii de Medicină din Leeds. 

”Dorința este conform credinței fundamentale a vechilor egipteni, potrivit căreia a pronunța numele morților înseamnă a-i învia”, a declarat profesorul Joann Fletcher de la Departamentul de arheologie al Universității din York, scrie thesun.co.uk.

S-a împlinit

”Deci, dată fiind dorința declarată a lui Nesyamun de a-și face auzită vocea dincolo de moarte, pentru a trăi pentru eternitate, împlinirea visului prin recrearea vocii sale ne permite să intrăm în contact direct cu Egiptul Antic, ascultând o voce care nu a fost auzită de 3000 de ani, păstrată grație mumificării și acum reconstituită grație unei noi tehnici inovatoare”, a mai spus acesta.

Sunetul a fost sintetizat de o echipă de la Universitatea din York și de la Royal Holloway, în colaborare cu Leeds General Infirmary.

Au utilizat un scanner pentru a verifica dacă tractul vocal al lui Nesyamun era intact.

După ce au făcut măsurători, au creat o replică imprimată în 3D bazată pe scanările efectuate.

Acest lucru le-a permis cercetătorilor să reproducă un singur sunet. Un fel de ”uh”.

MAI MULTE IMAGINI, AICI.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola