Evenimentul Istoric > Articole online > Prăznuirea zămislirii Sfântului Ioan Botezătorul
Articole online

Prăznuirea zămislirii Sfântului Ioan Botezătorul

Zămislirea s-a petrecut cu șase luni înainte de Întruparea Fiului lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavriil i s-a arătat lui Zaharia când a intrat în Sfânta Sfintelor spre a tămâia și a se ruga pentru popor și i-a vestit că Elisabeta, soția sa, va naște un fiu pe care îl vor numi Ioan.

Arhanghelul îi grăiește că pruncul va fi mare înaintea Domnului, nu va bea vin, nici altă băutură amețitoare și din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt.

Și pe mulți din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor. Și va merge înaintea Lui cu duhul și puterea lui Ilie, că să întoarcă inimile părinților spre copii și pe cei neascultători la înţelepciunea drepților, că să gătească Domnului un popor pregătit.

Din cauza faptul că atât Zaharia, cât și Elisabeta, erau înaintați in vârstă, Zaharia s-a îndoit de cele descoperite de Arhanghelul Gavriil. Din acest motiv, el va rămâne mut până la nașterea lui Ioan.

Prin îngerii Lui, Dumnezeu a vestit nașterea lui Isaac vârstnicei Sara, nașterea lui Samson femeii sterpe a lui Manoe și a lui Ioan, părinților vârstnici Zaharia și Elisabeta.

Sfântul Nicolae Velimirovici spune „Dacă dorim să știm cum se pot naște copii din părinți sterpi și vârstnici, să nu mergem să-i întrebăm pe oameni, căci nu vor avea ce să ne spună. Faptele despre care se întreabă sunt mai presus de știința naturală.

Mai curând să mergem să privim la puterea lui Dumnezeu care le-a făcut pe toate din nimic, care nu a avut nevoie de părinți tineri sau vârstnici că să-l facă pe Adam. Decât să fim curioși, mai bine să dăm slavă lui Dumnezeu care ne-a descoperit puterea Să nouă păcătoșilor”.

Biserica i-a închinat lui Ioan șase sărbători: zămislirea lui – 23 septembrie; nașterea – 24 iunie; soborul lui – 7 ianuarie; tăierea capului – 29 august; prima și a două aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului său – 25 mai.

Sursa: crestinortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola