Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Povestea tragică dintre Heloise și Abelard, un exemplu clasic de romantism tragic
Articole online

Povestea tragică dintre Heloise și Abelard, un exemplu clasic de romantism tragic

Heloise și Abelard

Povestea tragică dintre Heloise și Abelard, un exemplu clasic de romantism tragic

Heloise s-a născut în 1101, fiind fiica unui nobil, și a fost crescută de unchiul ei, Fulbert. Abelard s-a născut în 1079, având tot origini nobile, și a fost trimis la Paris pentru a studia, unde a devenit rapid cunoscut pentru ideile sale neortodoxe.
Abelard a cunoscut-o pe Heloise când era învățătorul ei de filozofie. S-au îndrăgostit repede și au început o aventură secretă, Heloise rămânând însărcinată. În efortul de a proteja reputația fetei, Abelard a aranjat ca ea să se mute în casa surorii sale din Bretania, unde a dat naștere fiului lor.

Fulbert, unchiul lui Heloise, a devenit suspicios vizavi de relația lor și a cerut ca Abelard să se căsătorească cu Heloise. Abelard a fost de acord, dar a insistat ca mariajul să fie ținut secret, pentru a-și proteja cariera. Cu toate acestea, Fulbert nu a păstrat secretul și secretul a fost dezvăluit.

Abelard a fost nevoit să fugă la o mănăstire, unde s-a călugărit

Heloise a fost nevoită să devină călugăriță împotriva voinței ei. Cei doi îndrăgostiți au continuat să schimbe scrisori pasionale, dar relația lor era acum imposibilă. Ani mai târziu, Abelard a fost atacat de unchiul lui Heloise, Fulbert, care a căutat să se răzbune pentru scandal. Abelard s-a retras la o mănăstire, unde a scris cea mai faimoasă lucrare a sa, „Povestea nenorocirilor mele”. Heloise, între timp, a crescut pentru a deveni stareța unei mănăstiri din Paris. În ciuda despărțirii lor, dragostea lor unul pentru celălalt nu a scăzut niciodată.

Povestea lui Heloise și Abelard este un exemplu clasic de romantism tragic. Dragostea lor a fost interzisă și în cele din urmă distrusă de normele societății. Cu toate acestea, scrisorile lor de dragoste, care au fost descoperite secole mai târziu, au devenit unele dintre cele mai celebre opere ale literaturii medievale. Scrisorile lui Heloise și Abelard dezvăluie o dragoste profundă și pasională care transcende timpul. În scrisorile lor, ei își exprimă dorul față de celălalt, disperarea față de separarea lor și speranța pentru o viitoare reuniune în viața de apoi.

Povestea lor evidențiază, de asemenea, dinamica puterii în joc în societatea medievală. Heloise, ca femeie, a fost neputincioasă să reziste cererilor unchiului ei, iar Abelard, ca savant, a fost supus capriciilor Bisericii și ale nobilimii. Astăzi, povestea lui Heloise și Abelard este încă sărbătorită ca simbol al iubirii adevărate și al devotamentului.

Registration

Aici iti poti reseta parola