Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Povestea halucinantă a bărbatului care a stat închis 43 de ani
Articole online

Povestea halucinantă a bărbatului care a stat închis 43 de ani

Condamnat pe nedrept

Albert Woodfox, un fost deținut care a fost ținut în izolare timp de 43 de ani în Statele Unite, a fost trimis în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. În 1969, mergea spre o întâlnire din New York, când a fost arestat pentru jaf armat. A fost judecat, ca mai apoi să fie condamnat la 50 de ani de închisoare în penitenciarul din Louisiana, cunoscut și sub numele de închisoarea Angola.

Pe 17 aprilie 1972, un gardian de 23 de ani, pe nume Brent Miller, a fost înjunghiat. Albert Woodfox a fost primul deținut interogat, deoarece autoritățile credeau că această crimă este un gest efectuat de gruparea Pantera Neagră. Chiar dacă Miller a fost găsit mort lângă patul unui violator, Ezekiah Brown a spus că nu știe nimic despre această crimă. Ulterior, i s-a promis că nu se va întâmpla nimic cu el dacă va spune cine a comis crima. Pe lista sa s-au aflat Albert Woodfox, Herman Wallace, Chester Jackson și Gilbert Montague care înființaseră organizația Pantera Neagră în închisoare.

Cu toate că dovezile nu prezentau amprentele celor patru bărbați, aceștia au fost condamnați, iar Woodfox a fost trimis într-o unitate unde a petrecut 40 de ani în izolare. În toată această perioadă, deși i s-a permis să iasă o oră în curte, celelalte 23 de ore le-a petrecut închis. Mai mult, nu i-a fost permis să aibă cărți sau să poarte discuții telefonice.

Tratamente inumane

Într-un interviu, Albert Woodfox și-a reamintit timpul petrecut în celulă și tratamentul pe care l-a primit de la gardieni. „ Le-a plăcut să ne amenințe și să ne batjocorească, dar doar atunci când eram scoși afară, în fața tuturor.” Împreună cu alți trei deținuți, au început în acea oră să îi învețe pe ceilalți matematică și gramatică.

Amnesty International a constat în cere din urmă că nu existau dovezi care să îi încrimineze pe cei patru bărbați pentru uciderea lui Miller. În cele din urmă, a fost eliberat din închisoare în 2016, după ce a petrecut 43 de ani în izolare. „ Nu am cuvinte pentru a explica anii de tortură mentală, emoțională și fizică pe care i-am suportat. Nu sunt sigur ce probleme mi-au provocat, însă sentimentul de durere îmi permite să știu că sunt în viață”, a spus Woodfox.

Registration

Aici iti poti reseta parola