Evenimentul Istoric > Articole online > Povestea generalului american care a înfruntat ofensiva germană din Ardeal
Articole online

Povestea generalului american care a înfruntat ofensiva germană din Ardeal

Trupele americane în Ardeal

La 1 august 1944, i s-a încredințat comanda unui grup american, cu un efectiv de aproape 1.300.000 de oameni, care au înfruntat ofensiva germană din Ardeal în decembrie 1944. “Personal, nimicirea rapidă a trupelor germane din fața frontului nostru mi se părea o chestiune mult mai importantă decât cucerirea Berlinului în numele nu știu cărui avantaj politic.”

Fiind de front în ultimele momente ale celui de-al Doilea Război Mondial, Omar Bradley povestea cum armata americană înainta prin Austria, nimicindu-i pe germanii care se opuneau rezistenței și care îi luau prizonieri pe cei care încetaseră să lupte.

“Până la noi ajungeau zvonurile că Germania este gata să capituleze și că o anume delegație se și afla pe drum, spre Statul major suprem al forțelor expediționare ale aliaților. Eisenhower, însă, nu-și bătea capul cu confirmarea acestor zvonuri.”

Pe 7 mai 1945 a intrat în vigoarea capitularea totală și necondiționată a Germaniei. Anterior acestei date, în februarie, sovieticii intraseră în Silezia și Pomerania, în timp ce aliații occidentali au intrat în Germania de vest. La începutul lunii aprilie, aliații occidentali au înaintat în Italia, în timp ce forțele sovietice au luat cu asalt Berlinul. Pe 30 aprilie 1945, a fost capturat Reichstagul, ceea ce a însemnat înfrângerea militară a Germaniei naziste.

Ziua în care soarele a răsărit altfel

În acest timp, generalul Bradley, se afla la hotelul Furstenhof, când i-a sunat telefonul la patru dimineața, la capătul firului aflându-se Eisenhower. “Brad, totul s-a terminat. Radiograma a fost expediată. Generalul Alfred Jodl semnase actul de capitulare necondiționată în numele armatei, iar Friedeburg în numele flotei. Ceremonia avusese loc la 7 mai, orele două și cincisprezece minute dimineața, în clădirea școlii pe care o rechiziționase Statul major suprem al aliaților, în apropierea stației de triaj din Reims.”

Realizând că războiul s-a finalizat, generalul Bradley decide să își scoată harta pe care avea stegulețele celor 43 de divizii americane care se aflau sub comanda lui, pe întregul front de 1.000 de km. A scos stegulețele de pe hartă, a notat cu creionul pe hartă “Ziua Z plus 335. M-am apropiat de fereastră, am smuls storurile pe care le foloseam pentru camuflaj. Soarele se ridica deasupra orizontului. Războiul din Europa se terminase.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola