Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Povestea aristocratei care a omorât 139 de iobagi
Articole online

Povestea aristocratei care a omorât 139 de iobagi

La scurt timp după ce Saltykova a aflat despre fugă, le-a ordonat iobagilor să ardă casa lui Tyutchev, apoi a trimis asasini pentru a-i ucide pe cei doi amorezați fugari.

Din fericire, Nikolay și mireasa lui au primit vestea despre încercarea de asasinat și au fugit la Moscova.

Deși acest zvon istoric adaugă o răsucire intrigantă la furia ei ucigașă și leagă convenabil povestea ei de destinul viitorului poet Fydor Tyutchev, nu există suficiente dovezi istorice care să-i verifice veridicitatea.

Unele versiuni susțin că Nikolay pur și simplu și-a pierdut interesul pentru Darya, în timp ce altele susțin că s-a săturat de tratamentul violent pe care îl aplica servitorilor ei și a plecat fără ca Darya să observe.

Indiferent de evenimentele care au dus la transformarea Daryei într-o criminală lacomă, cercetătorii și povestitorii cred că transformarea a început la cinci până la zece ani după moartea soțului ei.

Ucigașa în serie și metodele ei

Victimele preferate de Darya erau tinere servitoare.

Asta poate explica de ce legenda dragostei sale neîmpărtășite și-a găsit drumul în cărțile de istorie.

Una peste alta, se presupune că a ucis 137 de femei și trei bărbați. Se pare că decesele bărbaților au fost accidentale.

Mai multe relatări susțin că schimbările violente de dispoziție ale Daryei au fost de vină pentru majoritatea morților servitorilor ei.

Se pare că nu a intenționat niciodată să-i omoare, ci doar să-i disciplineze, astfel încât să nu-și repete greșelile.

Exista multe motivații pentru temperamentul ei violent.

La cea mai mică ofensă, începea să arunce cu obiecte asupra iobagilor și servitorilor pe care îi simțea leneși sau incompetenți.

La celălalt capăt al cântarului, se spune că a călcat pe burta unei femei însărcinate, a ucis soția unui iobag urât și, în unele relatări, a comis acte de canibalism.

Celelalte cruzimi, pentru care Darya a devenit infamă, au fost arderea părului, aruncarea de servitoare afară, goale, în timpul iernii rusești, turnarea apei clocotite din cap până în picioare, tăierea urechilor și biciuirea servitoarele până când oasele li se rupeau.

Într-o altă povestire despre cruzimea sa, se spune că s-a înfuriat pe un iobag, pe care l-a considerat ingrate, și i-a omorât soția.

După ce i-a reușit această, a continuat să-l chinuiască pe iobag: când s-a recăsătorit, i-a omorât a doua soție, apoi a treia.

Planul Daryei era să distrugă spiritul bărbatului care nu-I arătase respect și să-l privească suferind.

Având în vedere bogăția și legăturile sale familiale cu familia regală rusă, crimele sale au putut continua aproape zece ani înainte ca cineva să aducă acest lucru în atenția curții imperiale.

Deci, de ce au continuat atât de mult timp?

A avut legătură doar cu averea ei sau a existat un aspect cultural care este adesea trecut cu vederea, cum ar fi tratamentul iobagilor ruși?

Iobăgia și Elita Rusă

În timpul Rusiei Imperiale a secolului al XVII-lea, iobăgia era o formă de sclavie feudală prin care oamenii erau legați de pământul pe care locuiau. Iobagii erau proprietatea legală a oricăror nobili moșieri care dețineau pământul.

Iobagii aveau puține drepturi și erau supuși oricăror reguli pe care nobilii le considerau potrivite.

Deși era ilegal să vândă iobagi fără pământul lor, mulți nobili au continuat practica în liniște, schimbând terminologia din „țăran și pământ” în „angajarea de servitor”.

Majoritatea nobililor aveau o deplină proprietate și dominație asupra vieții iobagilor lor.

Înainte de Marea Emancipare din 1861, se estimează că peste 20 de milioane de iobagi au fost cumpărați, vânduți și exploatați.

Cu o cultură atât de notorie a sclaviei umane, cu oameni deținuți și comercializați ca obiecte, putea tratamentul Darya Saltykova față de iobagi să fi fost ceva obișnuit în elitele superioare ale Rusiei Imperiale?

Datorită bogăției imense a Daryei și a legăturilor sale intime cu familia Romanov, majoritatea autorităților ruse au ignorat zvonurile privind abuzurile și crimele care au loc pe pământul ei.

În unele cazuri, cei care au fost suficient de curajoși pentru a atrage atenția asupra crimelor ei au fost pedepsiți.

Abia în 1762 rudele unora dintre victime au reușit să meargă la Sankt Petersburg și să ducă o petiție chiar Ecaterinei cea Mare.

Iobagul care pierduse trei soții din cauza mâniei Daryei, era unul dintre ei.

Petiția a arătat împărătesei că trebuie să salveze iobagii de ororile lui Saltykova și să facă dreptate tinerelor iobage asasinate pe pământul ei. Ecaterina nu a avut de ales decât să o judece public pe Darya Saltykova și să solicite Colegiului de Justiție să investigheze crimele comise pe proprietatea sa.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola