Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Povestea aristocratei care a omorât 139 de iobagi
Articole online

Povestea aristocratei care a omorât 139 de iobagi

Însă, doar 38 dintre crime au fost dovedite, din cauza fricii imense pe care a insuflat-o martorilor care ar fi putut să depună mărturie împotriva ei.

A ucis multe femei, mai mulți copii, câțiva bărbați și chiar a încercat să omoare un nobil.

Curtea imperială rusă a impus condamnarea pe viață și, ca o dovadă de justiție publică, Saltykova a fost dusă în Piața Roșie din Moscova și bătută public timp de peste o oră.

Apoi, a fost închisă pe viață în subsolul unei mănăstiri, înainte de a muri, complet nebună, pe 2 noiembrie 1801.

Darya a fost într-adevăr un monstru care a inspirat frica, în special femeilor tinere.

În timpul unei ample investigații de șase ani, iobagii care locuiau pe imensa ei moșie erau îngroziți să-i provoace mânia.

Era aristocrată extrem de crudă, fără niciun control.

De la moartea sa, legenda a crescut până la un punct care se bazează mai mult pe ficțiune decât pe realitate, ceea ce face dificilă înțelegerea motivelor ei, dacă existau.

Cu puținele informații care au rămas despre cruzimea ei, o putem numi în continuare ucigașă în serie sau o moșieră rusă abuzivă, ca multe din epoca ei?

Opulență și glamour: Tinerețea Daryei Saltykova

La 3 noiembrie 1730, Darya Nikolayevna Ivanova s-a născut ca fiica lui Nikolai Avtonomovich Ivanov și a Annei Ivanovna Davydova.

La fel ca la majoritatea aristocraților vremii, viața Daryei a fost una de opulență și glamour.

Familia ei făcea parte din marea elită.

Deși se știe puțin despre copilăria ei, a crescut într-o perioadă în care rușii bogați se grăbeau să adopte obiceiuri și bunuri materiale din Europa de Vest.

Ca urmare a acestei occidentalizări a culturii ruse, Darya ar fi putut să crească purtând rochii ostentative franceze și italiene, ca să nu mai vorbim de a avea pe masă produse de patiserie făcute de bucătari europeni importați.

Aceste extravaganțe erau doar pentru cei mai bogați ruși, care dețineau încă suprafețe mari de pământ și stăpâneau cei mai săraci dintre iobagi. Cândva în anii 1750, la vârsta de 20 de ani, Darya s-a căsătorit cu ofițerul imperial Gleb Alexeyevich Saltykov și s-a trezit deținând o putere imensă la curtea regală rusă.

Familia Saltykov nu era străină de familia Romanov: fratele lui Gleb, Serghei Saltykov, se zvonea că ar fi iubitul Ecaterinei cea Mare, precum și adevăratul tată al lui Pvel I al Rusiei.

Nepotul lui Gleb, Nikolai Saltykov, a fost tutorele regal ai copiilor Ecaterinei.

Văduvă la 25 de ani

Darya i-a născut doi fii de Gleb, Theodore și Nicholas, cu care a petrecut puțin timp.

Au fost trimiși la școală, lăsând-o pe Darya singură pe moșia ei.

Când Gleb a murit din cauze necunoscute în 1755, Darya a rămas o văduvă bogată la vârsta de 25 de ani.

Șefă a moșiei Troitskoe, precum și a altor câteva proprietăți, ea a fost stăpână peste 600 de iobagi.

Ca și cum ar fi fost un personaj dintr-un tragic basm rusesc, Darya s-a transformat rapid din văduva bogată de 25 de ani în ticăloasa Saltychikha. Deși nu s-au găsit dovezi care să explice această metamorfoză dramatică, legenda spune că schimbarea a fost declanșată de acțiunile unui iubit infidel.

Devenind Saltychikha: Ce a declanșat fiara?

La scurt timp după moartea soțului ei, Darya a fost curtată de topograful Nikolay Tyutchev, bunicul viitorului poet Fydor Tyutchev.

Dacă relația lor a început înainte sau după moartea soțului ei, nu vom ști niciodată, dar se pare că Nikolay nu avea intenția de a se căsători cu Darya.

În schimb, a lăsat-o și a fugit cu o femeie mai tânără, cu părul roșu.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola