Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Povestea dublurilor lui Stalin: Una dintre sosii a participat la Conferința de la Yalta
Articole online

Povestea dublurilor lui Stalin: Una dintre sosii a participat la Conferința de la Yalta

Povestea dublurilor lui Stalin: Una dintre sosii a participat la Conferința de la Yalta

Ioseb Besarionis dze Jughashvili s-a născut la 18 decembrie 1878 în orașul Gori, Georgia. Era adesea terorizat de tatăl său abuziv și alcoolic, având o copilărie grea

Ioseb Besarionis dze Jughashvili s-a născut la 18 decembrie 1878 în orașul Gori, Georgia. Era adesea terorizat de tatăl său abuziv și alcoolic, având o copilărie grea

În tinerețe, a studiat pentru a deveni preot, doar că mai târziu a ajuns ateu. După ce s-a mutat în Rusia și s-a alăturat partidului comunist al lui Lenin, Ioseb a devenit unul dintre cei mai puternici și temuți indivizi.

Undeva între 1910 și 1912, el și-a schimbat numele, care mai târziu va deveni un sinonim al dictaturii. Noul său nume a fost Iosif Stalin.

Stalin este unul dintre cei mai cunoscuți dictatori din toate timpurile. Conducătorul absolut al Uniunii Sovietice a fost un maestru al propagandei și un lider nemilos. Pornind de la baza partidului comunist, a ajuns până în vârf, devenind secretar general al partidului în 1922.

După moartea lui Lenin în 1924, Iosif Stalin a devenit liderul URSS și a rămas în această funcție până la moartea sa, din 5 martie 1953. Sub conducerea sa, Uniunea Sovietică a devenit una dintre cele mai puternice țări din lume, atât din punct de vedere industrial, cât și militar. Încă de la începutul domniei sale, Stalin s-a ocupat fără milă de eventualii săi dușmani, fie prin exil, fie prin execuție.

A fost responsabil cu moartea a peste 50 de milioane de oameni

A devenit o figură de temut, fiind responsabil pentru moartea a peste 50 de milioane de oameni. Guvernând prin teroare, a sporit prezența poliției secrete și a condus o campanie de represiune politică în interiorul țării, cunoscută în prezent sub numele de Marea Epurare.

În ceea ce privește relațiile externe, Stalin a încheiat un pact cu Germania în 1939, prin care cele două țări au convenit să nu se atace reciproc. Între timp, Uniunea Sovietică a condus invazii în Polonia, România, Lituania, Estonia, Finlanda și Letonia, dorind să creeze o zonă sigură în jurul URSS.

Iosif Stalin are toate caracteristicile unui dictator clasic. A creat un cult al personalității în jurul său, făcând să fie rescrise cărți pentru a fi idolatrizat, a dat numele său unor orașe, a introdus numele său în imnul național și a instituit controlul asupra mass-mediei în întreaga Uniune Sovietică.

Dar Stalin a devenit din ce în ce mai paranoic și se temea în permanență pentru propria siguranță. Și, din nou, la fel ca mulți alți dictatori, a folosit dubluri pentru a se proteja de asasinat.

Există două dubluri confirmate despre care se știe că au fost folosite de Stalin de-a lungul anilor

Timp de ani de zile, aceștia au fost antrenați să se comporte și să vorbească ca dictatorul, aveau părul și mustața tunsă ca a acestuia și au apărut în locul liderului în multe ocazii. Prima dublură confirmată a fost un bărbat pe nume Rashid, care a fost recrutat de KGB după ce au auzit că arată identic ca Iosif Stalin.

El a petrecut 2 ani antrenându-se cu un actor care a jucat rolul lui Stalin în filmele de propagandă ale acestuia. Rashid a apărut în evenimente mediatice atunci când Stalin avea lucruri mai importante de făcut. El a susținut că existau și alte sosii care locuiau în vila dictatorului de lângă Moscova.

După moartea lui Stalin, Rashid s-a mutat într-un mic oraș izolat și și-a ras mustața. Îmbătrânind, și-a pierdut părul, dar încă avea fizionomia dictatorului.

Cea de-a doua dublură confirmată și-a spus public povestea în 2008, după ce a primit o autorizație din partea actualului guvern rus.

Numele său este Felix Dadaev, iar lumea nu a știut niciodată despre existența sa până când și-a spus povestea.

Felix a devenit sosia lui Stalin când avea puțin peste 20 de ani. Servind ca soldat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost grav rănit și dus la spital. Acolo, a fost abordat de NKVD (predecesorul KGB-ului) unde a primit noi ordine. Felix a fost declarat mort și dus la Kremlin pentru a se focusa asupra noului său rol. Familiei sale i s-a spus că a fost ucis în război și astfel a început epopeea sa.

A fost prezent și la celebra Conferință de la Yalta

Cu machiaj pe față, îmbrăcat exact așa cum ar fi fost tiranul, Dadaev a participat la întâlniri în toată Rusia. A călătorit chiar și la Yalta pentru faimoasa conferință, dar numai pentru presă. Zborul său a fost făcut public, iar adevăratul Stalin a călătorit la Yalta în secret.

În declarațiile sale din 2008, dublura a spus că singura diferență dintre el și Stalin erau urechile: dublura avea urechile mai mici decât dictatorul. Dadaev a fost atât de bun în rolul său, încât chiar și cei mai apropiați cunoscuți ai lui Stalin nu erau uneori capabili să facă diferența între cei doi.

Felix Dadaev și-a păstrat secretul până la vârsta de 88 de ani, temându-se pentru viața sa. După cum spunea, încă îi era teamă că KGB-ul i-ar putea face rău.

El a declarat că au fost angajate patru dubluri pentru a-l acoperi pe Iosif Stalin. Felix a recunoscut că, deși a fost practic răpit de poliția secretă, a fost totuși foarte mândru de asemănarea sa cu tiranul și de noul statut pe care l-a avut.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola