Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Povestea dramatică a agentului care l-a capturat pe Che Guevara
Articole online

Povestea dramatică a agentului care l-a capturat pe Che Guevara

Lupta împotriva comunismului

Felix Rodriguez s-a născut în Cuba într-o familie bogată, proprietară de terenuri, care a fugit în Miami în 1959. Rodriguez a făcut parte din unele dintre cele mai controversate operațiuni paramilitare din secolul al XX-lea, inclusiv execuția lui Che Guevara.

Potrivit agentului Hector Berrellez, el a urmărit cum un cartel mexican ucide un agent DEA. Berrellez susține că Rodriguez nu a fost prezent doar la interogatoriul agentului DEA, Enrique „Kiki” Camarena, ci a și dirijat o parte din tortura de 36 de ore care a precedat moartea sa.

Cel mai mare erou pentru Rodriguez a fost Maximo Gomez, un ofițer care a părăsit Republica Dominicană pentru a-l ajuta pe un cubanez să se elibereze din Spania. Rodriguez a folosit ulterior pseudonimul lui „Max Gomez” în timpul activității sale pentru CIA.

În timp ce Fidel Castro ajungea la putere în 1958, Rodriguez s-a întors în Cuba pentru a se alătura Ligii anticomuniste din Caraibe a dictatorului dominican, Rafael Trujillo, pentru a ajuta la invadarea Cubei. A aterizat la Santo Domingo pe 4 iulie 1959. Liga a organizat o singură misiune care s-a încheiat cu un dezastru. Rodriguez s-a întors în Pennsylvania pentru a-și termina studiile, apoi s-a mutat la Miami pentru a fi alături de părinții săi, care fugiseră de regimul lui Castro.

Până în septembrie 1960, Rodriguez s-a alăturat unui grup de exilați cubanezi în Guatemala, care erau cunoscuți sub numele de Brigada 2506 și erau susținuți de CIA, care îi pregătea pentru invazia Golfului Porcilor. Pregătiți să invadeze Cuba, Rodriguez și o echipă s-au infiltrat pe insulă în februarie 1961, misiunea lor fiind să ajute luptătorii de rezistență locală să se pregătească pentru invazia iminentă de a-l răsturna pe Castro.

Che Guevara, ținta lui Rodriguez

Însă, misiunea a fost un dezastru. Rodriguez abia a scăpat în viață, fiind adăpostit în ambasada Venezuelei din Havana timp de cinci luni. După ce s-a întors în Miami, Rodriguez și-a reluat activitatea pentru CIA în 1967, când a primit ca misiune să-l localizeze și să-l prindă pe Che Guevara.

Rodriguez a reușit să interogheze un prizonier de gherilă și să-i conducă pe oficialii bolivieni la Che Guevara pe 8 octombrie 1967. Întâlnindu-se a doua zi cu Che Guevara, Rodriguez a avut parte de un dialog cu el pe teme precum viața, războiul și filosofia. Ultimele cuvinte ale lui Che Guevara înainte de execuți, adresate lui Rodriguez, au fost: „Dacă poți, spune-i soției mele să se căsătorească din nou și să încerce să fie fericită”, a spus el.

Cu toate că mare parte din acțiunile sale pentru CIA au rămas învăluite în mister, Rodriguez continuă să țină prelegeri la universități și licee din Florida despre pericolele comunismului din America Latină.

Registration

Aici iti poti reseta parola