Evenimentul Istoric > Articole online > Povestea băiatului de 15 ani care a inventat alfabetul Braille
Articole online

Povestea băiatului de 15 ani care a inventat alfabetul Braille

La 4 ianuarie 1809 s-a născut francezul Louis Braille, inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit şi astăzi de nevăzători.

Louis Braille s-a născut la Coupvray, localitate situată la 40 de kilometri de Paris. Şi-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident : se juca în magazinul tatălui său şi s-a rănit cu un obiect contondent la unul dintre ochi. În ciuda tuturor tratamentelor posibile în acea epocă, infecţia s-a extins şi la celălalt ochi, lăsându-l fără vedere, scrie npb.org.

Braille a studiat la Institutul Naţional pentru Tinerii Nevăzători din Paris, dar cea mai mare parte a timpului liber şi-o dedica încercărilor de a găsi o modalitate eficientă de a reprezenta, tactil, literele şi numerele.

Pe atunci, nevăzătorii încercau să citească folosind reproducerea în relief a literelor obişnuite, o metodă ce se dovedea a fi destul de anevoioasă.

Gândul de a găsi un sistem de scriere ce poate fi descifrat cu ajutorul degetelor îl obseda.

L-a inspirat un fost căpitan de armată

Louis Braille a aflat, însă, despre căpitanul de artilerie Charles Barbier, care folosea, pentru trimiterea de mesaje secrete, un sistem de comunicare prin puncte embosate, pe care-l numea ”scriere pe timp de noapte”.

Sistemul consta în puncte imprimate pe carton. Cum în armată acest sistem de comunicare nu a avut un succes prea mare, Barbier l-a făcut cunoscut la Şcoala pentru nevăzători.

Louis a fost foarte impresionat şi şi-a petrecut următorii trei ani încercând să dezvolte proiectul lui Barbier.

Aşa a apărut alfabetul cu puncte în relief, folosit şi în prezent de nevăzători. Alfabetul Braille foloseşte 6 puncte pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale).

În 1847, a fost pus la punct tiparul Braille, cu ajutorul căruia puteau fi tipărite cărţi pentru nevăzători. Louis Braille a murit la 6 ianuarie 1852, la Paris.

În 1878, cu ocazia unui congres internaţional organizat la Paris, alfabetul Braille a fost adoptat oficial ca metodă de învăţare a cititului pentru copiii nevăzători.

Pentru meritele sale, Louis Braille a primit din partea guvernului francez Ordinul Legiunii de Onoare, iar la Coupvray a fost ridicat un monument pentru cinstirea memoriei sale.

La începutul anului 2019, o companie britanică a anunţat intenţia de a lansa un e-reader Braille pentru nevăzători, ce ar putea să stimuleze considerabil experienţa lecturii şi să scutească aceste persoane de efortul de a răsfoi cărţi tipărite şi voluminoase, potrivit Reuters, citată de agerpres.ro.

Numele produsului este Canute 360, noul „Kindle pentru nevăzători”, considerat primul e-reader Braille multiliniar din lume, capabil să afişeze nouă linii de text dintr-o dată, reprezentând aproximativ o treime din tradiţionala pagină tipărită.

În România, revista „Litera noastră” apare în scriere Braille, potrivit anvr.ro.

Publicaţia conţine materiale originale, create de nevăzători sau de oameni care lucrează cu aceştia.

Revista se remarcă şi prin dimensiunea ştiinţifică pe care unele articole o au, ele constituind adevărate documente pentru cei interesaţi de studiul problematicii complexe a existenţei în condiţiile absenţei totale sau parţiale a vederii. 

Registration

Aici iti poti reseta parola