Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Polonia refuză transformarea UE în „Al patrulea Reich german”
Articole online

Polonia refuză transformarea UE în „Al patrulea Reich german”

Polonia refuză transformarea UE în Republica Federală Europeană

Într-o declarația făcută unui cotidian polonez, șeful partidului Lege și Justiție (PiS) a spus că unele țări „nu sunt entuziasmate de perspectiva construirii unui al patrulea Reich german pe baza UE”, transformare asumată de partidele care au format recent coaliția aflată la putere în Germania.

„Dacă noi, polonezii, am fi de acord cu acest tip de supunere modernă, am avea de suferit în diferite moduri”, a spus Kaczynski, în vârstă de 72 de ani, care este și unul dintre cei patru viceprim-miniștri polonezi.

Jaroslaw Kaczynski, care este unul dintre cei 4 vicepremieri ai Poloniei,susține că însăși Curtea de Justiție a UE a fost folosită ca „instrument” pentru ideile federaliste.

Polonia este implicată într-o luptă cu Uniunea Europeană, în special cu privire la reformele judiciare pe care PiS le-a promovat din 2015. Polonia a acuzat UE că „atacă suveranitatea” poloneză și a promis că va lupta cu „birocrația” sa după ce Bruxelles-ul a lansat acțiuni legale împotriva țării pentru a impune supremația legilor Uniunii Europene asupra Constituției Poloneze.

În declarațiile difuzate la televiziunea națională, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că acțiunile UE reflectă o tendință spre „centralism birocratic” la Bruxelles, care „trebuie oprită”.

În octombrie, curtea constituțională a Poloniei a decis că legile poloneze au supremație asupra celor ale UE în zonele în care acestea sunt în conflict.
Și din punct de vedere politic, polonezii și-au exprimat punctele de vedere. În timpul vizitei cancelarului german Olaf Scholz la Varșovia, la începutul acestei luni, prim-ministrul Morawiecki a declarat că sprijinul actualului guvern german pentru federalismul UE este „utopic și, prin urmare, periculos”, scrie Daily Express.

 

Cine este Jaroslaw Kaczynski?

 

Liderul PiS Jarosław Kaczyński a fost el însuși prim-ministru pentru puțin mai mult de un an din 2006 până în 2007.
Este fratele geamăn al lui Lech Kaczyński, președintele Poloniei din 2005 până la moartea sa în 2010.
Pe 10 aprilie 2010, avionul Tupolev Tu-154 care îi transporta pe președintele Kaczyński și pe soția sa, Maria Kaczyńska, a decolat de la Varșovia și s-a prăbușit în apropiere de baza aeriană Smolensk la ora locală 10:56 (9:56 ora României). Accidentul a avut loc în condiții de ceață la aproximativ 1,5 km de aeroport.

Guvernatorul regiunii Smolensk a declarat pentru canalul Vesti-24 că nu au existat supraviețuitori. Avionul transporta 88 de pasageri, printre care Guvernatorul Băncii naționale a Poloniei, Sławomir Skrzypek, și ministrul adjunct de externe Andrzej Kremer. Aceștia urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyń.

Registration

Aici iti poti reseta parola