Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Polonia cere Germaniei despăgubiri de mii de miliarde. Argumentele sunt puternice
Articole online

Polonia cere Germaniei despăgubiri de mii de miliarde. Argumentele sunt puternice

Polonezii cer Germaniei să plătească despăgubiri și reparații

„Am vorbit despre multe subiecte asupra cărora suntem de acord, dar și despre chestiuni care ne dezbină”, a spus Baerbock, co-liderul Verzilor, care a intrat la guvernare săptămâna aceasta în coaliție cu Partidul Social-Democrații și Partidul Liber Democrat (FDP). .
„Acordul de coaliție se referă la vinovăția, responsabilitatea și obligațiile germane. Este sarcina noastră istorică să cultivăm pacea și prietenia,” a declarat Baerbock, presată de insistențele polonezilor

Polonia „se așteaptă ca noul guvern german să fie pregătit să facă față acestei responsabilități, inclusiv sub formă de despăgubiri și reparații”, a spus Rau, citat de Interia. Varșovia și-a reînnoit recent eforturile pentru reparații de război de la Berlin, pe care administrația germană anterioară a respins-o ca neavând temei juridic.

Baerbock insistă pe „valorile și regulile fundamentale” ale UE

Înaintea vizitei la Varșovia, Baerbock a subliniat că o parte importantă a discuțiilor cu partenerii europeni vor fi reprezentate de „valorile și regulile fundamentale” ale UE. Ea a avertizat că, „în special în cazul statului de drept și al drepturilor omului, nu putem permite erodarea fundațiilor Europei”.

Mai mult, înainte de a intra în guvern, Baerbock, în calitate de lider al Verzilor, a criticat reformele judiciare ale guvernului polonez și a cerut Comisiei Europene „să ia măsuri ferme și rapide pentru a menține independența justiției poloneze”.

Întrebată despre statul de drept în urma întâlnirii ei cu Rau de astăzi, Baerbock a spus doar că au discutat „subiecte dificile” și că „noi, ca germani, nu vrem să dăm sfaturi”. În schimb, ea a sperat în „soluții europene comune care să întărească” statul de drept, relatează Euractiv.

 

Uniunea Europeană devine Al IV-lea Reich?

În ultimele săptămâni, un număr de înalți oficiali polonezi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce susțin că sunt planuri ale Germaniei de a transforma UE într-un „superstat”. Unii – inclusiv președintele partidului de guvernământ Jarosław Kaczyński – s-au referit la asta drept „Al patrulea Reich”.
.Vorbind astăzi alături de omologul său german, Rau a subliniat că guvernul polonez se opune ideii unei Europe mai federale.

În etapele anterioare ale turneului ei actual, Baerbock a subliniat că guvernul ei „favorizează o UE puternică”, relatează Deutsche Welle. Dar ea a asigurat că „nu ne vom pune în aplicare viziunile și interesele peste capul vecinilor noștri și, cu siguranță, nu pe cheltuiala lor”.

Noul cancelar german, Olaf Scholz de la SPD, urmează să sosească duminică la Varșovia, unde se va întâlni cu premierul Mateusz Morawiecki, scrie Notes for Poland.

 

Cât ar trebui să plătească Germania Poloniei?

Arkadiusz Mularczyk, expertul care conduce comisia parlamentară poloneză pentru reparații, susține că despăgubirile ar trebui să reprezinte de 10 ori mai mult decât csuma de 100 de miliarde de euro pe care Polonia le-a primit până acum din fondurile Uniunii Europene de când a aderat la uniune.
Problema nu este, însă, atât de simplă.

În 1953, conducătorii polonezi de atunci, siliți de sovietici, au renunțat la toate pretențiile referitoare la reparațiile de război. Partidul naționalist aflat astăzi la guvernare în Polonia susține, însă, că acordul este lovit de nulitate pentru că Polonia nu a putut negocia o compensație echitabilă.

Mularczyk acuză Berlinul că nu-ți recunoaște responsabilitatea. „Chestiunea este măturată sub covor (de Germania)… până când va fi ștearsă din memorie, din conștiința oamenilor”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola