Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > UE se transformă în al IV-lea Reich? Polonia declară „război” hegemoniei germane
Articole online

UE se transformă în al IV-lea Reich? Polonia declară „război” hegemoniei germane

Polonia va lupta împotriva imperialismului german, așa cum face și împotriva expansionismului rusesc

Informația a ajuns pe surse la urechile ziariștilor de la Wirtualna Polska. Există, însă, mai multe declarații ale liderilor PiS care confirmă spusele președintelui Jaroslaw Kaczynski. Întrebat dacă șeful său politic a vorbit într-adevăr despre faptul că „Germania vrea să construiască al patrulea Reich”, deputatul PiS Marek Ast, președintele comisiei pentru justiție și drepturile omului a declarat: „Nu este nimic în neregulă cu aceste cuvinte. În momentul de față, Germania nu ascunde direcția în care vrea să se dezvolte Europa. Pur și simplu propun un stat federal, înțeleg că sub conducerea Germaniei.
Nu suntem de acord cu această formulă, spunem tot timpul că suntem o uniune de state suverane”.

„Germania încearcă să-și subordoneze UE”

Un alt deputat, Grzegorz Lorek, a susținut anterior că omul forte al PiS, Jarosław Kaczyński a spus că „Germania își construiește un imperiu care trebuie să-și subordoneze” Uniunea Europeană. „Acesta este un comentariu despre politica Germaniei față de Uniunea Europeană și Polonia, care merită o atenție foarte importantă. Privind ceea ce face Germania în Uniunea Europeană, acesta este un comentariu care corespunde naturii politicii germane”, a spus el amintind de modul în care Germania a sfidat UE prin colaborarea cu Rusia privind Nord Stream 2, dar și de politica imperialistă a Berlinului, notează polishnews.co.uk.

Polonia nu se teme să ceară compensații Germaniei pentru Al Doilea Război Mondial

Imperialismul german nu e singura dispută care separă Polonia de Germania. În ultima vrteme, guvernul de la Varșovia a început să pună din ce în ce mai hotărât problema compensațiilor pe care Germania trebuie să le plătească Poloniei pentru ocupația și distrugerile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial . E vorba de sute de miliarde de euro, aproape un trilion.
Berlinul care pozează într-o putere a drepturilor omului nici nu vrea să audă. În iulie anul acesta, ministrul german de externe Heiko Maas a declarat, la o conferință de presă comună cu omologul său polonez Zbigniew Rau, că Berlinul nu vede un temei legal și politic pentru a plăti despăgubiri Poloniei.
Ostilitatea dintre cele două țări e, de altfel, vizibilă ți la nivel înalt. Președintele polonez Andrzej Duda a refuzat să o întâlnească pe Angela Merkel când aceasta a vizitat pentru ultima oară Polonia într-o calitate oficială (Duda a declarat oficial că programul său prevede o deplasare la Katowice), deși sosirea cancelarului german fusese anunțată din timp. Liderii naționaliști și conservatori ai Poloniei susțin că Germania se află în spatele repetatelor critici, presiuni, amenzi și amenințări la care este supusă țara lor de către Uniunea Europeană.

Registration

Aici iti poti reseta parola