Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Polonezii, terminați de promisiunile nemților.Au rămas descoperiți în fața amenințării rusești
Articole online

Polonezii, terminați de promisiunile nemților.Au rămas descoperiți în fața amenințării rusești

Polonia aproape că a rămas fără tancuri

Polonia, în calitate de vecină cu Ucraina, a acționat în mod exemplar, scrie Der Spiegel. La scurt timp după începerea invaziei ruse a Ucrainei, Varșovia a predat țării vecine aproape toate cele 240 de tancuri de fabricație rusă, dat fiind că militarii ucraineni știu să folosească aceste modele. Conform cercurilor guvernamentale poloneze, decizia de a da tancurile s-a bazat pe promisiunea Berlinului de a umple golul cu tancuri ultra-moderne.

Ceea ce suna simplu în teorie s-a dovedit a fi mai mult decât complicat în realitate. Pentru că, spre deosebire de Cehia, Polonia nu se mulțumește cu tancuri germane mai vechi când vine vorba de înlocuire. În consecință, în discuțiile cu Germania, s-a cerut ca stocurile de tancuri poloneze, care acum fuseseră golite prin transferul în Ucraina, să fie înlocuite cu cel mai recent tip de tancuri germane Leopard, pentru că orice altă soluție ar pune în pericol capacitatea Poloniei de a se apăra.

Nici Bundeswehr nu prea are cele mai moderne tancuri Leopard

Pentru germani, a devenit rapid clar că o astfel de înțelegere cu Varșovia nu poate fi acceptată. Bundeswehr în sine nu are încă cele mai recente modele Leopard. Doar o mică parte din armata germană de Panzer este în prezent modernizată. Drept urmare, secretarul de stat responsabil din cadrul departamentului militar nu a putut face nicio promisiune în timpul discuțiilor cu Polonia și a trebuit să încheie negocierile fără succes.

A ieșit cu scandal

Ceea ce a început ca un simbol al cooperării se transformă acum într-un scandal. „Au existat promisiuni din partea germanilor de a ne consolida capacitatea de apărare,
Din păcate, nimic din toate acestea nu a fost implementat”, a declarat ministrul adjunct de externe polonez Szymon Szynkowski vel Sęk într-un interviu acordat Der Spiegel. Pentru un ministru de externe, Szynkowski vel Sęk vorbește destul de nediplomatic despre Berlin. Deci Varșovia se simte înșelată. „Germania a promis că ne va reaproviziona stocurile, dar nu a făcut nimic”, a declarat nemulțumit viceministrul de externe.

Pentru guvernul federal, scandalul cu Varșovia este jenant. În cadrul NATO, Polonia este considerată un partener esențial când vine vorba de Ucraina. La urma urmei, vecinul direct a primit majoritatea refugiaților din zona de război. Și mai importantă este că aproape toate livrările de arme din vest, dar și transporturile de ajutor umanitar ajung în Ucraina prin Polonia.

Din punct de vedere german, problema poate fi cu greu rezolvată. De la departamentul de apărare s-a spus că o livrare rapidă a tancurilor Leopard în ultima etapă de construcție pur și simplu nu a fost posibilă. Încercările de a convinge partenerii din Polonia să accepte un compromis au eșuat. De exemplu, s-a propus ca Polonia să primească inițial modele Leopard ceva mai vechi, care vor fi apoi modernizate succesiv sau înlocuite cu sisteme noi în următorii ani, scrie Der Spiegel.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola