Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Polichinelle și marele său secret
Articole online

Polichinelle și marele său secret

În veacul al XVI-lea, actorii ambulanți băteau drumurile Franței în căruțe pline cu butaforii, oprindu-se în localități ca să dea reprezentații care erau tare gustate de public.

La modă era teatrul de marionete, actorii prezentând piese în care luau în zeflemea năravurile societății.

Una dintre păpușile-vedetă era Polichinelle, personaj hidos, cu o cocoaşă în piept şi alta în spate, care făcea spectatorii să se prăpădească de râs și să fie generoși cu artiștii.

Era o variantă de Păcală al românilor.

În una din piese, Polichinelle comite o infracțiune serioasă, care se pedepsea cu ani grei de ocnă.

Speriat de consecințe, merge la un avocat, care, poate că să-l jumoale și mai tare de parale, sperindu-l de moarte, îi zice că se încadrează la un articol din Codul Penal care îi lăsa puține șanse de scăpare fără multă pușcărie.

Dacă avocatul i-a spus că nu prea are soluții pentru a-l scăpa de mâna lungă a legii, Polichinelle găsește el rapid una.

Ia Codul Penal și rupe pagina cu articolul pe care i-l arătase avocatul, convins fiind că, în felul acesta, articolul nemaiexistând, nici el nu va putea fi pedepsit.

Evident că i-a cerut apărătorului ales să păstreze secretul asupra modului cum a scăpat de pedeapsă.

De aici ne-am ales cu expresia „Secretul lui Polichinelle”, cu înţelesul unei mari taine, cunoscută în fapt de toată lumea, deoarece fusese săvârșită sub ochii a mii și mii de spectatori.

Numele lui Polichinelle mai este folosit pentru a desemna o persoană percepută ca un bufon, care își schimbă opiniile după cum simte că bate vântul…

 

Registration

Aici iti poti reseta parola