Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Polichinelle și marele său secret
Articole online

Polichinelle și marele său secret

La modă era teatrul de marionete, actorii prezentând piese în care luau în zeflemea năravurile societății.

Una dintre păpușile-vedetă era Polichinelle, personaj hidos, cu o cocoaşă în piept şi alta în spate, care făcea spectatorii să se prăpădească de râs și să fie generoși cu artiștii.

Era o variantă de Păcală al românilor.

În una din piese, Polichinelle comite o infracțiune serioasă, care se pedepsea cu ani grei de ocnă.

Speriat de consecințe, merge la un avocat, care, poate că să-l jumoale și mai tare de parale, sperindu-l de moarte, îi zice că se încadrează la un articol din Codul Penal care îi lăsa puține șanse de scăpare fără multă pușcărie.

Dacă avocatul i-a spus că nu prea are soluții pentru a-l scăpa de mâna lungă a legii, Polichinelle găsește el rapid una.

Ia Codul Penal și rupe pagina cu articolul pe care i-l arătase avocatul, convins fiind că, în felul acesta, articolul nemaiexistând, nici el nu va putea fi pedepsit.

Evident că i-a cerut apărătorului ales să păstreze secretul asupra modului cum a scăpat de pedeapsă.

De aici ne-am ales cu expresia „Secretul lui Polichinelle”, cu înţelesul unei mari taine, cunoscută în fapt de toată lumea, deoarece fusese săvârșită sub ochii a mii și mii de spectatori.

Numele lui Polichinelle mai este folosit pentru a desemna o persoană percepută ca un bufon, care își schimbă opiniile după cum simte că bate vântul…

 

Registration

Aici iti poti reseta parola