Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Pol Pot și preluarea puterii în Cambodgia a dus la milioane de victime
Articole online

Pol Pot și preluarea puterii în Cambodgia a dus la milioane de victime

Pol Pot

Pol Pot și preluarea puterii în Cambodgia a dus la milioane de victime

Khmerii Roșii, organizați de Pol Pot în jungla cambodgiană în anii 1960, susțineau o revoluție comunistă radicală care ar fi eliminat influențele occidentale din Cambodgia și ar fi instaurat o societate exclusiv agrară. În 1970, cu ajutorul trupelor nord-vietnameze, gherilele khmerilor roșii au început o insurecție pe scară largă împotriva forțelor guvernamentale cambodgiene, obținând în curând controlul asupra a aproape o treime din țară.

Până în 1973, bombardamentele secrete ale SUA asupra teritoriului cambodgian controlat de comuniștii vietnamezi i-au forțat pe vietnamezi să părăsească țara, creând un vid de putere care a fost în curând umplut de mișcarea Khmerilor Roșii a lui Pol Pot, care a crescut rapid. În aprilie 1975, khmerii roșii au capturat Phnom Penh, capitala Cambodgiei, au răsturnat regimul pro-american și au înființat un nou guvern, Republica Populară Kampucheană.

În calitate de nou conducător al Cambodgiei, Pol Pot a început să transforme țara în viziunea sa de utopie agrară

Orașele au fost evacuate, fabricile și școlile au fost închise, iar moneda și proprietatea privată au fost abolite. Oricine era considerat intelectual, cum ar fi cineva care vorbea o limbă străină, a fost ucis imediat. Muncitorii calificați au fost, de asemenea, uciși, pe lângă oricine era prins în posesia unor ochelari, a unui ceas de mână sau a oricărei alte tehnologii moderne. În marșuri forțate, punctate cu atrocități din partea khmerilor roșii, milioanele de oameni care nu au reușit să fugă din Cambodgia au fost adunați în ferme colective rurale.

Între 1975 și 1978, aproximativ două milioane de cambodgieni au murit prin execuție, muncă forțată și foamete. În 1978, trupele vietnameze au invadat Cambodgia și au capturat Phnom Penh la începutul anului 1979. A fost instaurat un guvern comunist moderat, iar Pol Pot și Khmerii Roșii s-au retras în junglă.

În 1985, Pol Pot s-a retras oficial, dar a rămas șeful efectiv al Khmerilor Roșii, care a continuat acțiunile de gherilă împotriva guvernului din Phnom Penh. Cu toate acestea, în 1997, a fost judecat de organizație, după ce o luptă internă pentru putere l-a înlăturat din poziția de lider. Condamnat la închisoare pe viață de către un „tribunal al poporului”, pe care criticii l-au ironizat ca fiind un proces-spectacol, Pol Pot a declarat ulterior într-un interviu: „Am conștiința curată”. O mare parte a comunității internaționale a sperat că răpitorii săi îl vor extrăda pentru a fi judecat pentru crimele sale împotriva umanității, dar a murit din cauze aparent naturale în 1998, în timp ce se afla în arest la domiciliu.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola