Evenimentul Istoric > Articole online > Artistul care face bani din sângele vărsat de Khmerii Roșii
Articole online

Artistul care face bani din sângele vărsat de Khmerii Roșii

Artistul irlandez se apără, afirmând că astfel „umanizează” portretele celor două milioane de victime ale genocidului comunist cambodgian.

Loughrey, care a provocat o furtună de indignare, după publicarea „operelor” sale în revista americană Vice, este acuzat că a falsificat portretele victimelor Khmerilor Roșii, dictatura maoistă condusă de Pol Pot, care a condus Cambodgia în perioada 1975-1979.

Regimul a fotografiat câteva mii dintre cele 15.000 de victime de la închisoarea Tuol Sleng (S21) din Phnom Penh, chiar înainte de a fi executate.

Expuse în interiorul închisorii, transformate între timp în muzeu, aceste clișee în alb-negru au fost făcute mai clare și colorate de Matt Loughrey în cadrul unui așa-zis proiect artistic.

El susține că, prin aceste procedee digitale, victimele devin mai apropiate de noi.

Însă irlandezul nu s-a mulțumit cu atât: el s-a gândit să facă morții să zâmbească înainte de a fi executați. Trucajele au provocat o uriașă indignare, nu doar în Cambodgia.

Considerând că a fost înșelată, revista Vice a șters articolul de pe site-ul său, după ce a ascultat explicațiile ezitante ale artistului.

Întrebat de editorii revistei, înainte de publicare, Matt Loughrey a explicat mai întâi că unele victime surâdeau efectiv, în special femeile.

„Cred că acest lucru este legat în mare parte de nervozitate”, a declarat el, presupunând că gardienii se purtau mai dur cu bărbații.

Însă aceste explicații au fost contrazise de publicarea pe rețelele sociale, a fotografiilor originale, în care nici vorbă ca victimele să surâdă.

„A te juca folosind tehnologia pentru a machia victimele de la S21 reprezintă o gravă insultă la adresa sufletelor victimelor genocidului”, a scris pe Twitter militanta pentru drepturile omului Mu Sochua.

La rândul său, Norng Chan Phal, orfan supraviețuitor de la Tuol Sleng, a calificat proiectul lui Loughrey drept o „insultă”:

„Condamn cu fermitate aceste fotografii colorate deoarece nici una dintre victimele de la S21 nu a fost fericită”, a declarat el pentru AFP. „Noi, cei care intram la S21, nu am avut niciodată ocazia să zâmbim. Nu sunt de acord cu nici un fel de modificare a fotografiilor. Noi sufeream acolo.”

În urma scandalului, s-a sesizat și ministrul Culturii din Cambodgia, care a declarat că manipularea fotografiilor afectează „grav demnitatea victimelor”.

Mai mult, deși Loughrey a afirmat că muzeul genocidului de la Tuol Sleng a fost total de acord cu proiectul său, guvernul cambodgian a apreciat că artistul a încălcat drepturile muzeului, care ar trebui să fie un apărător al istoriei.

„Facem apel la cercetători, artiști și public să nu manipuleze nici un izvor istoric”, a arătat ministrul într-un comunicat.

Circa două milioane de cambodgieni, adică un sfert din populație, și-au pierdut viața în masacrele Khmerilor Roșii, între 1975 și 1979.

Registration

Aici iti poti reseta parola