Artistul care face bani din sângele vărsat de Khmerii Roșii

 

Matt Loughrey nu se mulțumea să coloreze fotografiile victimelor, făcute de călăii lor, dar le transforma și chipurile, făcându-le mai surâzătoare înaintea execuției.

Artistul irlandez se apără, afirmând că astfel „umanizează” portretele celor două milioane de victime ale genocidului comunist cambodgian.

Loughrey, care a provocat o furtună de indignare, după publicarea „operelor” sale în revista americană Vice, este acuzat că a falsificat portretele victimelor Khmerilor Roșii, dictatura maoistă condusă de Pol Pot, care a condus Cambodgia în perioada 1975-1979.

Regimul a fotografiat câteva mii dintre cele 15.000 de victime de la închisoarea Tuol Sleng (S21) din Phnom Penh, chiar înainte de a fi executate.

Expuse în interiorul închisorii, transformate între timp în muzeu, aceste clișee în alb-negru au fost făcute mai clare și colorate de Matt Loughrey în cadrul unui așa-zis proiect artistic.

El susține că, prin aceste procedee digitale, victimele devin mai apropiate de noi.

Însă irlandezul nu s-a mulțumit cu atât: el s-a gândit să facă morții să zâmbească înainte de a fi executați. Trucajele au provocat o uriașă indignare, nu doar în Cambodgia.

Considerând că a fost înșelată, revista Vice a șters articolul de pe site-ul său, după ce a ascultat explicațiile ezitante ale artistului.

Întrebat de editorii revistei, înainte de publicare, Matt Loughrey a explicat mai întâi că unele victime surâdeau efectiv, în special femeile.

„Cred că acest lucru este legat în mare parte de nervozitate”, a declarat el, presupunând că gardienii se purtau mai dur cu bărbații.

Însă aceste explicații au fost contrazise de publicarea pe rețelele sociale, a fotografiilor originale, în care nici vorbă ca victimele să surâdă.

„A te juca folosind tehnologia pentru a machia victimele de la S21 reprezintă o gravă insultă la adresa sufletelor victimelor genocidului”, a scris pe Twitter militanta pentru drepturile omului Mu Sochua.

La rândul său, Norng Chan Phal, orfan supraviețuitor de la Tuol Sleng, a calificat proiectul lui Loughrey drept o „insultă”:

„Condamn cu fermitate aceste fotografii colorate deoarece nici una dintre victimele de la S21 nu a fost fericită”, a declarat el pentru AFP. „Noi, cei care intram la S21, nu am avut niciodată ocazia să zâmbim. Nu sunt de acord cu nici un fel de modificare a fotografiilor. Noi sufeream acolo.”

În urma scandalului, s-a sesizat și ministrul Culturii din Cambodgia, care a declarat că manipularea fotografiilor afectează „grav demnitatea victimelor”.

Mai mult, deși Loughrey a afirmat că muzeul genocidului de la Tuol Sleng a fost total de acord cu proiectul său, guvernul cambodgian a apreciat că artistul a încălcat drepturile muzeului, care ar trebui să fie un apărător al istoriei.

„Facem apel la cercetători, artiști și public să nu manipuleze nici un izvor istoric”, a arătat ministrul într-un comunicat.

Circa două milioane de cambodgieni, adică un sfert din populație, și-au pierdut viața în masacrele Khmerilor Roșii, între 1975 și 1979.